Vad innebär Svenska kraftnäts krav gällande elkvalitet?
Svenska kraftnät ska säkerställa god elkvalitet i stamnätet och ansvarar för att tålighetsnivåerna inte överskrids under normala förhållanden. Detta sker genom kravställning på anläggningar som ska ansluta till stamnätet. Allmänna elkvalitetskrav framgår av Svenska kraftnäts Tekniska Riktlinjer för elkvalitet, TR06 (.pdf) Öppnas i nytt fönster.
I de fall där anslutningen kan ha påverkan på elkvaliteten i stamnätet regleras också anslutningsspecifika elkvalitetskrav i en särskild bilaga till anslutningsavtalet (Bilaga 7). Behovet av anslutningsspecifika elkvalitetskrav bedöms utifrån förutsättningarna i den aktuella anslutningen och baseras bland annat på typ av anläggning som ska anslutas, dess storlek och placering i elnätet.
De anslutningsspecifika kraven utgörs av:
- gränsvärden för vågformsdistortion och flimmer upp till och med 2,5 kHz inklusive krav avseende påvisande av kravuppfyllnad
- krav på simuleringsmodeller anpassade för övertonsstudier samt underlag för beräkning av flimmer. Detaljerade krav på simuleringsmodeller och underlag anges i en specifik insamlingsmall som Svenska kraftnät tillhandahåller.
- krav på mätinfrastruktur för elkvalitetsmätning.
För att kunna tillhandahålla anslutningsspecifika gränsvärden behöver Svenska kraftnät genomföra elkvalitetsmätningar för att bestämma nuvarande störnivå.
För att fånga variationer på grund av olika driftlägen samt säsongsvariationer pågår mätningarna i minst 12 månader. Normalt tillhandahålls preliminära underlag och gränsvärden i samband med att anslutningsavtalet tecknas (men tidigast efter minst 12 månaders mätning) och slutliga underlag tillhandahålls 12-18 månader innan planerad idrifttagning.