Tillstånd
När vi planerar nya elförbindelser behöver vi få tillstånd (nätkoncession) från Energimarknadsinspektionen innan vi kan börja bygga. Vi kan även behöva andra tillstånd från Lantmäteriet, länsstyrelsen, kommunen och andra myndigheter.
Vem bestämmer att elförbindelsen får byggas?
Rätten att bygga en elförbindelse utfärdas av Energimarknadsinspektionen. Energimarknadsinspektionen utfärdar nätkoncession att bedriva elnätsverksamhet på den planerade sträckan.
Rätten att dra ledningar över marken som tas i anspråk regleras i en så kallad ledningsrätt hos Lantmäteriet. Elförbindelser som vi planerar till utlandet beslutas av regeringen, efter att Ei gjort en bedömning.
Beskrivning av miljökonsekvenser
När vi planerar en ny elförbindelse eller annan verksamhet som medför större påverkan på miljön, ska koncessionsansökan bland annat innehålla en miljökonsekvensbeskrivning.
Miljökonsekvensbeskrivningen beskriver den planerade verksamheten och dess direkta och indirekta miljöeffekter, såväl positiva som negativa. Exempel på aspekter för vilka påverkan beskrivs är natur-, kultur- och boendemiljö. Här ges också förslag på hur vi minskar påverkan på omgivningen.
Andra tillstånds- och dispensansökningar innehåller också en beskrivning av hur miljön påverkas, men ofta i mindre omfattning.
Vad händer närmast efter att vi fått tillstånd?
När vi har fått koncession och övriga nödvändiga tillstånd informerar vi berörda fastighetsägare och kontaktar dem för att teckna markupplåtelseavtal.
Genom markupplåtelseavtalet kan vi få fastighetsägarens tillåtelse att bygga, behålla och underhålla elförbindelsen på dennes mark.