Samråd
Samrådsprocessen är en viktig del när vi planerar en ny elförbindelse. Då kan de som berörs av våra planer att bygga ut stamnätet lämna yttranden och information. Det är en värdefull del av underlaget vi sammanställer för att kunna välja en ledningssträckning med minsta påverkan på boende och miljö.
Klicka för större version (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Innan samrådet genomför vi myndighetsdialog om utredningskorridorer
Utifrån nätanalyser, samhällsekonomiska analyser, tekniska utredningar och andra bedömningar fattar Svenska kraftnät beslut om att en ny förbindelse ska förstärka transmissionsnätet mellan två punkter.
I nästa steg när vi planerar en ny kraftledning börjar vi med att utreda flera alternativa korridorer översiktligt. Korridorer är bredare områden inom vilka den nya kraftledningen skulle kunna placeras. Vi inhämtar underlag och för dialog med berörda kommuner och länsstyrelser samt andra aktörer som kan ha avgörande intressen för framkomlighet, till exempel Försvarsmakten och samebyar. Korridorerna utvärderas utifrån aspekter som teknik, säkerhet och hur omgivningen påverkas. Därefter väljer Svenska kraftnät att gå vidare med en korridor som vi bedömer är lämplig till nästa steg – samrådet.
Samråd om vald korridor
De som berörs av den valda korridoren får en inbjudan att delta i samrådet och får ta del av det samrådsunderlag som tagits fram. Samrådsunderlaget tillgängliggörs även på Svenska kraftnäts webbplats och allmänheten informeras om samrådet genom annonsering i lokalpress och kungörelse. I samrådsunderlaget beskrivs bland annat korridoren och vårt förslag till placering av kraftledningen inom den, vilken teknik och typ av stolpar vi planerar att använda och hur kraftledningen kan påverka miljön runt omkring.
Under samrådet arrangerar vi ofta fysiska möten, öppna hus, dit du kan komma och träffa oss för att få mer information om projektet samtidigt som vi får möjlighet att träffa berörda. Datum, tid och plats för öppet hus skickas ut i en inbjudan till berörda i närområdet och annonseras i lokaltidningar.
När samrådsperioden är över beaktar Svenska kraftnät alla yttranden som inkommit och sammanställer och bemöter dem i en samrådsredogörelse. Att alla yttranden beaktas betyder dock inte att de alltid leder till förändring av vårt sträckningsförslag. Oavsett om de leder till förändring eller inte, förklarar vi vårt ställningstagande i samrådsredogörelsen.
Samrådsredogörelsen är en viktig del av vår ansökan om tillstånd att bygga kraftledningen som vi skickar till Energimarknadsinspektionen.
Processen för samråd varierar
Det finns bestämmelser i miljöbalken som säger att samråd ska genomföras, men det finns inga bestämmelser som säger exakt hur ett samråd ska gå till eller hur länge det ska pågå. Samrådsprocessen varierar därför beroende på hur stort och komplext projektet är. Ibland behöver kompletterande samråd genomföras efter att ett första samråd är avslutat. Det kan bero på att vi fått in yttranden som medför att kraftledningens föreslagna sträckning behöver justeras.
Vi söker tillstånd hos Energimarknadsinspektionen för att få bygga transmissionsnätsförbindelser
En koncessionsansökan för den valda sträckningen och det tekniska utförandet skickas sedan in till Energimarknadsinspektionen som handlägger ärendet och beslutar om Svenska kraftnät får tillstånd att bygga och driva ledningen.
Med koncessionsansökan skickas även en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), där förbindelsens förväntade miljöpåverkan redogörs för samt vilka åtgärder som vidtas för att minska påverkan. Samrådsredogörelsen utgör bilaga till MKB:n.
Nästa gång det finns möjlighet att lämna yttranden om kraftledningen är när Energimarknadsinspektionen skickar ut ärendet på remiss. Remissen skickas ut till de som bedöms vara sakägare. Det innebär att de som får remissen är färre än de som får samrådsinbjudan. Energimarknadsinspektionen fattar därefter ett beslut om koncession. Koncessionsbeslutet kan överklagas och avgörs då av regeringen innan det eventuellt vinner laga kraft.