Utbyggnadsprocessen
Vi stärker det svenska transmissionsnätet med nya elförbindelser och stationer. Processen för att bygga en ny elförbindelse kan ta upp till tio år och består av omfattande utredningsarbete, myndighetsdialog, samrådsprocess, tillståndshandläggning och byggarbete.
Utbyggnadsprocessen
Dialog är viktigt när vi planerar en ny kraftledning
När vi planerar en ny kraftledning börjar vi med att utreda flera alternativa korridorer översiktligt. Vi inhämtar underlag och för dialog med kommun, länsstyrelse och andra myndigheter och aktörer som berörs av den nya kraftledningen. Korridorerna utvärderas utifrån aspekter som teknik, säkerhet och hur omgivningen påverkas. Därefter väljer Svenska kraftnät att gå vidare med en eller flera korridorer som vi bedömer är lämpliga till nästa steg – samrådet.
Samråd är en dialog mellan olika parter för att informera och samla in viktig kunskap. Det är en obligatorisk del inför att vi ansöker om tillstånd att bygga kraftledning. Under samrådet får du som fastighetsägare eller närboende information om projektet och har möjlighet att lämna yttrande och ge oss information som är viktig för planeringen.
Vi ansöker om tillstånd för nya elförbindelser från Energimarknadsinspektionen
Efter genomfört samråd och alternativutredning fastställer vi en sträckning som vi ansöker om tillstånd (nätkoncession) från Energimarknadsinspektionen för.
Ofta behöver vi även flera andra tillstånd för de arbeten vi ska göra från länsstyrelser, kommuner och andra myndigheter. Det kan exempelvis vara artskyddsdispens eller tillstånd för ingrepp i eller invid fornlämning enligt kulturmiljölagen.
Om dialog och miljöhänsyn på lokal nivå
Berörda fastighetsägare har rätt till kompensation
Vi skriver avtal med de fastighetsägare som berörs för att vi ska vara överens om villkoren för den nya elförbindelsen. I avtalen klargörs rättigheter och skyldigheter mellan parterna.
Berörda fastighetsägare kompenseras även ekonomiskt för det intrång och den värdeminskning som orsakas av våra elförbindelser. Det finns olika typer av ersättningar, men grundprincipen är att den som berörs ska ha samma ekonomiska förutsättningar efter att elförbindelsen byggts som innan.
Att bygga en elförbindelse tar två till tre år
Det svenska transmissionsnätet är baserat på växelströmteknik, som är den dominerande tekniken i elförsörjningens alla led. När vi förstärker stamnätet gör vi det vanligen med 400 kV luftledningar.
Själva byggtiden varierar beroende på elförbindelsens längd och utformning, om den går genom känsliga områden och hur många fastighetsägare som berörs. Vanligtvis tar det ungefär två till tre år att bygga en ny elförbindelse.