Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utbyggnadsprocessen

För att möta samhällets behov bygger Svenska kraftnät ut stamnätet och förnyar befintliga ledningar och stationer. Processen att bygga en ny elförbindelse kan ta 10-12 år och består av omfattande utredningar, dialog, samråd, tillståndshandläggning och byggarbete.

Allt börjar med systemutredning 

Att planera för nya kraftledningar och stationer kräver omfattande systemutredningar. Hela kraftsystemet hänger ihop och elen som flödar i näten måste hela tiden vara i balans – produktionen av el måste alltså hela tiden vara samma som förbrukningen.

Svenska kraftnät utgår från förbrukningsprognoser och anslutningsförfrågningar när vi planerar nya nät. När vi har identifierat ett behov utreder vi hur stamnätet ska förstärkas för att på bästa sätt kunna möta behovet. Det innebär vanligtvis att en ny 400 kV luftledning planeras mellan två stationer i stamnätet. När systemutredningen är genomförd fattas ett inriktningsbeslut av Svenska kraftnäts styrelse, vilket i praktiken innebär att projektet startar.

Lokaliseringsutredning för att hitta rätt sträckning 

Efter inriktningsbeslutet gör vi en så kallad lokaliseringsutredning, där vi undersöker var den nya elförbindelsen ska dras. Den resulterar ofta i flera bredare utredningskorridorer, områden där vi tittar närmare på möjligheten att låta en kraftledning passera.

Myndighetsdialog om flera utredningskorridorer 

I myndighetsdialogen hämtar vi in underlag och för dialog med andra myndigheter, länsstyrelser, kommuner och aktörer som berörs av den planerade elförbindelsen. Korridorerna utvärderas utifrån aspekter som boendemiljö, byggbarhet, natur- och kulturvärden samt vilka kommunala planer som kan påverkas. Därefter väljer Svenska kraftnät att gå vidare med en eller flera korridorer som vi bedömer är lämpliga att ta med i nästa steg – samrådet.

Samråd om sträckningsförslag inom en utredningskorridor 

Samråd är en dialog mellan olika parter för att informera och samla in viktig kunskap om planerad utbyggnad. Det är lag på att genomföra samråd, och när vi ansöker om tillstånd för att bygga den nya kraftledningen hos Energimarknadsinspektionen är det obligatoriskt att ha haft samråd.

Under samrådet får du som fastighetsägare eller närboende information om projektet och har möjlighet att lämna information eller yttrande som är viktigt för oss i planeringen och valet av sträckning.

Mer om samrådsprocessen

Nya elförbindelser kräver tillstånd från Energimarknadsinspektionen 

Efter att ha genomfört samråd och gjort flera utredningar fastställer vi en sträckning för ledningen som vi ansöker om tillstånd från Energimarknadsinspektionen för. Det kallas för en koncessionsansökan.

Ofta behöver vi även flera andra tillstånd från länsstyrelser, kommuner och andra tillståndsprövande myndigheter. Det kan exempelvis vara artskyddsdispens eller tillstånd för ingrepp i eller invid fornlämning enligt kulturmiljölagen.

Mer om tillståndsprocessen

Om dialog och miljöhänsyn på lokal nivå

Berörda fastighetsägare har rätt till kompensation 

Vi skriver avtal med de fastighetsägare som berörs av ledningens sträckning. I avtalen klargörs rättigheter och skyldigheter mellan Svenska kraftnät och fastighetsägaren.

Berörda fastighetsägare kompenseras även ekonomiskt för det intrång och den värdeminskning som orsakas av våra kraftledningar. Det finns olika typer av ersättningar, men grundprincipen är att den som berörs ska ha samma ekonomiska förutsättningar efter att kraftledningen byggts, som innan den fanns.

Mer om avtal

Mer om ersättning

Att bygga en elförbindelse tar två till tre år 

Processen att få en ny ledning på plats kan tyckas ta lång tid – normalt tar det upp till 10-12 år från utredning till att ledningen tas i drift. Men tiden det tar att bygga själva ledningen tar bara två-tre år. Byggtiden varierar beroende på kraftledningens längd och utformning, om den passerar känsliga naturområden eller om den berör många.

Det svenska stamnätet, som Svenska kraftnät ansvarar för, består främst av växelström för 400 och 200 kV. När vi förstärker stamnätet gör vi det vanligen med nya ledningar för 400 kV.

Mer om teknik

Mer om byggnation

Stationsprojekt har en annan process 

Svenska kraftnät bygger inte bara nya kraftledningar, vi bygger också nya stationer. Stationerna finns i några olika typer ned olika nyttor för elnätet. En station kan byggas för att ersätta en gammal station som behöver förnyas för att fortsätta leverera el på ett tryggt och stabilt sätt. Ibland bygger vi helt nya stationer, till exempel för att ansluta ny produktion.

För att bygga en station krävs delvis andra tillstånd än för kraftledningar. En viktig del är att säkra marken där stationen ska stå, här vill vi företrädesvis själva äga marken.

Att bygga en ny station tar normalt 4-6 år från markundersökning till att den tas i drift.