Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Följ projektet via

Vi har förnyat ledningen mellan Söderåsen i Bjuvs kommun och Barsebäck i Kävlinge kommun. Det har vi gjort för att kunna upprätthålla driftsäkerheten och tryggheten i elförsörjningen av sydvästra Sverige. Det innebär att vi byggt en ny ledning i samma sträckning som den gamla och därefter rivit den ålderstigna ledningen.

Hösten 2024 driftsatte vi den 42 kilometer långa 400 kV-luftledning som vi har bytt ut mellan stationerna Söderåsen i Bjuvs kommun och Barsebäck i Kävlinge kommun. 

Varför bytte vi ut ledningen? 

Klimatet med sältan från havsvindarna har gjort att ledningarna på västkusten slits snabbare än i övriga delar av landet. 

När vi påbörjade projektet med projektering och förberedande arbete 2019 var ledningen mellan Söderåsen och Barsebäck över 60 år gammal. Den var därför i ett sådant skick att vi behövde ersätta den med en ny ledning för att den skulle vara fortsatt funktionsduglig och bidra till en säker elförsörjning enligt kraven för driftsäkerhet.

Ökar nätkapaciteten i Sydvästra Skåne

Överföringskapaciteten på moderna 400 kV-ledningar är avsevärt högre jämfört med ledningar som byggdes på 1950-talet.

Med förnyelsen av Söderåsen-Barsebäck ökar vi transmissionsnätskapaciteten i området och bidrar till att åtgärda bristen på nätkapacitet i sydvästra Skåne.

Hur har vi byggt ledningen? 

I februari 2023 gick projektet in i entreprenadfas vilket innebär att vi då upphandlat en entreprenör för att byta ut ledningen.

Vi har byggt den nya 400 kV-ledningen i samma sträckning som den gamla 

Under entreprenaden har vi undvikit att förskjuta ledningen på bredden och ledningens sträckning är därför i princip densamma som den var tidigare.

Där den gamla ledningen var placerad parallellt med en annan transmissionsnätsledning har vi ökat avståndet till denna när vi byggt den nya ledningen utifrån dagens driftsäkerhetskrav. Det innebär att vi har förskjutit ledningens placering 10-15 meter på parallellgående sträckor. 

Eftersom vi byggde fundamenten medan den gamla ledningen var i drift kunde vi inte placera dem där stolparna tidigare var placerade. Vi har därför förskjutit stolparnas placeringar runt 10-15 meter i ledningens längdriktning.

När fundamenten var byggda monterade vi stolparna. Den gamla ledningen togs sedan ur drift för resning av nya stolpar och lindragning.

År 2024 driftsatte vi den nya ledningen och rev den gamla. Därefter har vi börjat ta upp gamla fundament och återställa marken.

Byggd som luftledning med växelström

Den nya ledningen är byggd som luftledning för växelström.

Ledningen ska stärka växelströmsnätet och växelströmledningar på transmissionsnätets spänningsnivåer byggs som luftledningar.

I jämförelse med markkablar är luftledningar teknisk fördelaktiga, driftsäkrare och kostnadseffektivare. En luftledning har få komponenter som kan orsaka ett avbrott och vid ett eventuellt fel går det snabbt att reparera luftledningar.

Markkabel är ett alternativ enbart där luftledning inte är genomförbart, som i stadskärnor eller i längre sjöförbindelser.  

Läs mer om tekniken i transmissionsnätet här

Om förnyelsebehovet i sydvästra Sverige

Svenska kraftnät genomför ett omfattande förnyelsearbete i sydvästra Sverige. Stora delar av stamnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil stamnätsledningar förnyas, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Förnyelseprojekt längs västkusten är:

Klicka på bilden för större version av kartan (.pdf) Öppnas i nytt fönster