Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd och dialog

Följ projektet via

Myndighetsdialogen och samrådsprocessen är viktiga delar när Svenska kraftnät planerar en ny elförbindelse. Då kan du som berörs av våra planer att bygga ut transmissionsnätet lämna yttranden. Det är värdefullt för oss att få ett bra underlag för att kunna välja en sträckning med minsta påverkan på boende och miljö.

Utifrån nätanalyser, samhällsekonomiska kalkyler, tekniska utredningar och andra bedömningar fattar Svenska kraftnät beslut om att en ny förbindelse ska förstärka transmissionsnätet mellan två punkter.

Sedan inleds ett omfattande arbete för att lokalisera den sträckning som sammantaget påverkar omgivningen minst. Arbetet görs i flera steg, i dialog med berörda parter och utifrån en sammanvägning av en rad olika värden och intressen.

Myndighetsdialog om utredningskorridorer genomfördes 2023

Under 2023 hölls en myndighetsdialog där Svenska kraftnät presenterade flera olika utredningskorridorer och där berörda myndigheter hade möjlighet att lämna yttranden. Efter myndighetsdialogen har Svenska kraftnät valt korridorer att arbeta vidare med och ha med in i samrådet. 

Samråd om sträckningsförslag

Svenska kraftnät har genomfört ett ett samråd om sträckningsförslag där sista dag att skicka in yttranden var 17 juni. Samrådsunderlaget och bilagor finns tillgängliga på sidan Dokument och kartor

Digital karta

Se vår digitala kartportal där vi redogör för sträckningsförslag och identifierade intressen i samrådet. 

Länk till kartan

När samrådsperioden är över sammanställs inkomna yttranden i en samrådsredogörelse där Svenska kraftnät även bemöter yttranden och besvarar vanliga förekommande frågor. Tillsammans med tidigare identifierade värden och myndighetsdialogen utgör de inkomna yttrandena beslutsunderlaget för valet av en lämplig sträckning som sammantaget ger så liten påverkan som möjligt på omgivningen.

Inkomna yttranden utgör underlag för fortsatt arbete med upprättande av miljökonsekvensbeskrivning och koncessionsansökan. Yttrandena sammanställs och bemöts i en samrådsredogörelse som publiceras på projektets webbsida. Svenska kraftnät kommer inte skicka ut personliga svar på yttranden.

Vad händer efter samrådet?

När samrådet är avslutat och en slutlig sträckning är vald söker Svenska kraftnät koncession hos Energimarknadsinspektionen (Ei). Under handläggningstiden remitterar Ei ärendet till berörda sakägare. Därefter fattar Ei beslut om den nya ledningen ska få byggas enligt föreslagen sträckning och teknisk utformning. Skulle Ei:s beslut överklagas avgörs ärendet av regeringen. När koncessionsbeslutet vunnit lagakraft kan Svenska kraftnät ansöka om ledningsrätt för ledningen hos Lantmäteriet. När ledningsrätten har vunnit laga kraft kan ledningen börja byggas.