Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Varför byggs ledningen som luftledning och inte markkabel?

När Svenska kraftnät bygger nya 400 kV kraftledningar för växelström gör vi det i första hand som luftledningar för att uppfylla kraven på att tillhandahålla ett elöverföringssystem som är hållbart, kostnadseffektivt och har hög tillgänglighet.

På transmissionsnätet spänningsnivåer (400 kV och 220 kV) är luftledningar för växelström fördelaktigare än markkablar av flera tekniska- och ekonomiska anledningar. Luftledningar har betydligt högre tillgänglighet (tid i drift) och har dubbelt så lång livslängd. Dessutom är markkabel cirka 5-7 gånger dyrare jämfört med luftledningar. Fördelen med markkabel är att den visuella påverkan inte blir lika påtaglig och att markanspråket i regel blir mindre jämfört med en luftledning.

Det är däremot tekniskt problematiskt att kablifiera växelströmsförbindelser på transmissionsnätets spänningsnivåer. På senare år har det uppmärksammats att kabelanläggningar i 400 kV-växelströmsnätet kan orsaka försämrad elkvalitet vilket kan leda till begränsningar i driftläge eller kostsamma åtgärder. Internationella erfarenheter och utbyten med andra transmissionsnätsoperatörer visar också att en relativt liten andel kabel kan påverka elkvaliteten i ett stort geografiskt område. Därför förordar Svenska kraftnät att kabelförläggning av högspända växelströmsledningar enbart är aktuellt på kortare sträckor där det inte är framkomligt med luftledningar.

Då luftledning är ett bättre systemtekniskt alternativ till betydlig lägre kostnad är markkabel i princip enbart aktuellt och samhällsekonomisk försvarbart där luftledningar inte bedöms vara framkomliga eller miljömässigt motiverade, som exempelvis i stadskärnor eller på längre sjösträckor.

På sträckan mellan Skogssäter och Ingelkärr är det framkomligt med luftledning och därför det tekniska alternativ som Svenska kraftnät förordar.

Mer information på www.svk.se/teknik