Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rivning av ledning i Västerås

Följ projektet via

Vi tryggar elförsörjningen i Mälardalen

Svenska kraftnät förnyar och förstärker stamnätet i Mälardalen. Nätet i området är gammalt och behöver bytas ut och byggas ut för att säkra en trygg elförsörjning nu och i framtiden.

Vi tryggar elförsörjningen i Mälardalen

Svenska kraftnät förnyar och förstärker stamnätet i Mälardalen. Nätet i området är gammalt och behöver bytas ut och byggas ut för att säkra en trygg elförsörjning nu och i framtiden.

Stamnätet för el i Mälardalen är i behov av att uppdateras om det ska fortsätta vara drift- och personsäkert. Samtidigt behöver kapaciteten i ledningarna höjas för att möjliggöra för mer el och elproduktion i området. Åtgärderna bidrar även till att öka överföringskapaciteten av el mellan norra och södra Sverige.

I samband med detta river vi gamla ledningar och stolpar som inte längre behövs eller närmar sig slutet av sin tekniska livslängd. En av de ledningar som inte kommer att behövas när vi bygger om nätet går idag mellan Arosverket och Erikslund i Västerås och är på 220 kilovolt. Ledningen kommer därför att rivas med start andra kvartalet 2025 och marken återlämnas till berörda fastighetsägare. Mälarenergi som äger Arosverket kommer istället att nyttja Vattenfalls ledning på 130 kilovolt i lokalnätet.

Inför rivningen har vi genomfört miljöprovtagning av mark längs sträckan för att upptäcka eventuella miljöföroreningar. Där det krävs kommer marken saneras i samband med rivningen. Vi för även dialog med länsstyrelsen och Västerås kommun för att säkerställa att natur- och kulturvärden skyddas under arbetet.

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Ledningen börjar rivas  Våren 2025 
Rivningarna avslutas och marken åteställs  Sommaren 2026

1. Strömmen kopplas från.

2. Nödvändiga byggvägar anläggs.

3. Linorna sänks ned till marken eller spolas in till utvalda platser innan de samlas ihop.

Två personer sitter högt upp på en kraftledningsstolpe.

Förberedelser inför att linor och isolatorer ska firas ner till marken.

En person bär på linor. Bredvid finns en stor spole.

Faslinor och topplinor spolas upp på en lintrumma.

4. Stolparna monteras ner.

5. Hela eller delar av fundamenten grävs upp.

6. Marken och eventuellt grundvatten provtas. Förorenad jord avlägsnas till deponi.

7. Marken återställs så att den motsvarar närliggande mark. Byggvägar som anlagts under arbetet och som inte ska lämnas kvar återställs.

Projekt i närheten

En del av investeringspaket NordSyd

Nordsyd webb 700x.jpg

Nordsyd är Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin och innebär att stora delar av stamnätet i mellersta Sverige, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar.

Satsningen sträcker sig över dryga 20 år och totalt investerar Svenska kraftnät cirka 75 miljarder kronor för ett mer flexibelt och robust stamnät för el som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet. Samtidigt kommer vi kunna möta behoven av ökad överföring från norr till söder och bidra till den energipolitiska inriktningen för Sverige, att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040.

Läs mer om NordSyd.

Karta

Karta med en blå linje genom Västerås. (.jpg) Öppnas i nytt fönster

Klicka på kartan för att förstora den.

Ställ en fråga

Ställ din fråga och ange din e-post så svarar vi så snart vi kan.

Kontakt