Dialog och samråd
För att hitta den ledningssträckning som innebär minst påverkan för människa och miljö är myndighetsdialog och samråd viktigt vid planeringen av en ny ledning. I samrådsprocessen kan du lämna synpunkter på våra förslag. Här följer en kort sammanfattning av processen.
Myndighetsdialog och avgränsningssamråd genomförda
För att säkerställa val av den bästa sträckningen för den nya ledningen utreder vi initialt många alternativ och värderar dessa utifrån aspekter som teknik, säkerhet och omgivningspåverkan.
Under våren 2022 genomförde vi det vi kallar myndighetsdialog för projekt Vitåfors–Porjusberget, där berörda myndigheter, samebyar och kommuner ombads komma med inspel på flera alternativa sträckningar. Efter genomförd myndighetsdialog landade vi i två förslag som vi gick vidare med till ett avgränsningssamråd som pågick under april–maj 2022. Fram till den 24 maj 2022 var det möjligt att lämna synpunkter på förslagen. Ta även del av:
Samrådsredogörelsen sammanställd och publicerad
Tillsammans med myndighetsdialogen, tidigare identifierade värden och resultatet av hela samrådsprocessen gjorde Svenska kraftnät en samlad bedömning och valde att utreda huvudkorridoren och den alternativa sträckning som avviker från huvudkorridoren i den norra delen vidare. Man valde även att utreda den nya stationens lokalisering i närheten av Vitåfors industriområde vidare. Aspekter som vägdes in var boendemiljö, natur- och kulturmiljö, framkomlighet, ekonomi och driftsäkerhet.
Kompletterande samråd och fortsatt utredning
Den fortsatta utredningen av huvudkorridoren och den alternativa sträckningen innebar att vi även utredde en fortsättning av ledningssträckan mot Vitåfors industriområde. Efter ett omfattande utredningsarbete och avslutade samråd är ledningssträckning nu vald.
Koncessionsansökan
Nu är ledningssträckningen vald och ansökan om koncession (tillstånd att bygga) inskickad till Energimarknadsinspektionen (Ei). Energimarknadsinspektionen handlägger ärenden och beslutar om vi får tillstånd att dra ledningen enligt vårt förslag. I ansökan ingår en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) där vi närmare redogör för den förväntade påverkan som ledningen har på miljön och vilka åtgärder som vidtas för att reducera den påverkan.
Mer information om utbyggnads- och tillståndsprocessen
Klicka på länkarna och läs mer om utbyggnadsprocessens (.pdf) Öppnas i nytt fönster och tillståndsprocessens (.pdf) Öppnas i nytt fönster olika steg.