Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vi har valt utbyggnadsförslag och ansökt om nätkoncession

Svenska kraftnät har nu arbetat fram ett slutligt utbyggnadsförslag för de planerade 400 kV-ledningarna mellan Mehedeby och Odensala. Vi har även ansökt om tillstånd hos Energimarknadsinspektionen för att bygga ledningarna.

Sedan 2021 har Svenska kraftnät arbetat med utredningar och projektering av de planerade kraftledningarna mellan Mehedeby i Tierps kommun och Odensala i Sigtuna kommun. Ledningarna ska ersätta de delar av stamnätet för el som närmar sig slutet av sin tekniska livslängd, ge möjlighet till ett ökat uttag från elnätet i området och ge en robusthet och driftsäkerhet i nätet. Ledningarna ska även möta behoven av ökad överföring av el från norr till söder och bidra till att Sverige når de politiska målen för klimat och energi.  

Så har vi valt utbyggnadsförslag

Vi har nu valt det utbyggnadsförslag som vi anser mest lämpligt för sträckan. Fastighetsägare som har varit med i samråden har informerats om valet av slutligt utbyggnadsförslag via brev. Förslaget bygger på de yttranden som kom in under samrådet och de tre kompletterande samråd som hölls förra året, myndighetsdialogen under 2021 och utredningar inom bland annat boendemiljö och natur- och kulturmiljö.

Vi vill tacka för alla yttranden, de har varit ett värdefullt bidrag i arbetet med utbyggnadsförslaget. 

Vi ansöker om tillstånd hos Energimarknadsinspektionen 

För att bygga kraftledningar behöver Svenska kraftnät först få tillstånd, så kallad nätkoncession, från Energimarknadsinspektionen (Ei). Den 5 oktober skickade vi in ansökan om nätkoncession till Ei som nu kommer att granska vår ansökan och skicka den på remiss till sakägare och andra intressenter. 

I koncessionsansökan ingår en miljökonsekvensbeskrivning där vi redogör för hur ledningarna förväntas påverka omgivningen och vilka åtgärder som vidtas för att minimera den påverkan. Vi redogör även för valet av utbyggnadsförslagsförslag och teknisk utformning, samt för bedömningskriterierna som legat till grund för valen.

Här hittar du dokumenten

Koncessionsansökan, miljökonsekvensbeskrivningen, detaljerade kartor, redogörelser från samråden och myndighetsdialogen finns publicerade här på vår webb.

Dokumenten hittar du på sidan Dokument och kartor.

Vad händer nu?

Nu fortsätter projekteringen längs sträckan och vi har en pågående dialog med fastighetsägare, bland annat gällande kommande markundersökningar.

Vi räknar med att Ei fattar beslut om koncession mellan 2024 och 2026. Vid beviljad koncession skickas markupplåtelseavtal till berörda fastighetsägare. Efter det upphandlas en entreprenad och ledningarna kan börja byggas. Planen är att bygget kan starta 2026–2027 och att ledningarna kan tas i drift etappvis mellan 2028 och 2032.

En del av investeringspaketet NordSyd

Projekten i mellersta Sverige är en del av Svenska kraftnäts största investeringspaket, NordSyd, som ska möta förbrukningsökningar, ersätta de delar av stamnätet för el som närmar sig slutet av sin tekniska livslängd samt vara en viktig del i energiomställningen i Sverige.

Läs mer på sidan NordSyd

Kontakt för mer information

Vid frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till våra kontaktpersoner nedan.

Dan Alvinge
Tillståndsansvarig
Tel: 010-475 97 52
E-post: dan.alvinge@svk.se

Susanne Weitner
Projektledare
Tel: 010-350 94 32
E-post: susanne.weitner@svk.se