Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem
Transmissionsnätet förstärks mellan Sigtuna och Sollentuna - Vi planerar en ny elförbindelse i västra Stockholm mellan transmissionsnätsstationerna Odensala i Sigtuna och Överby i Sollentuna.
Transmissionsnätet förstärks mellan Sigtuna och Sollentuna - Vi planerar en ny elförbindelse i västra Stockholm mellan transmissionsnätsstationerna Odensala i Sigtuna och Överby i Sollentuna.
Den 24 juni 2024 beslutade Energimarknadsinspektionen (Ei) att bevilja Svenska kraftnät nätkoncession för en ny 400 kV luftledning mellan Odensala i Sigtuna och Överby i Sollentuna kommun.
Svenska kraftnät genomförde en arkeologisk utredning på er fastighet för den planerade ledningen mellan Odensala och Överby stationer under sommaren 2023.
Planering av den nya ledningen mellan Odensala - Överby fortsätter med arkeologisk utredning längs den föreslagna sträckningen. Under sommar och höst 2023 planerar Svenska kraftnät att genomföra en arkeologisk utredning längs sträckningen.
Den 20 februari 2023 skickades koncessionsansökan för den föreslagna ledningssträckan mellan Odensala- Överby in till Energimarknadsinspektionen (Ei). Ei kommer nu att handlägga ärendet och fattar sedan beslut om Svenska kraftnät får tillstånd att bygga ledningen enligt föreslagen utformning.
Den slutgiltiga samrådsredogörelsen för ny 400 kV-luftledning mellan Odensala station i Sigtuna kommun och Överby station i Sollentuna kommun finns nu att läsa.
Svenska kraftnät planerar att ansöka om en ändring av lokalisering och utförande för befintlig ledning vid Håsta samt mellan Brunnby och Skoby, som är en del av projektet Odensala - Överby.
För att fortsätta arbetet med sträckningsförslag och detaljprojektering behöver vi nu genomföra inmätningar längs utredningskorridoren. Vi kommer att mäta in mindre korsande luftledningar och vägar med ett handhållet GPS-instrument. Arbetet kommer att utföras av Sweco på uppdrag av Svenska kraftnät under vecka 17, den 25-29 april.
Under andra halvan av 2021 arbetade Svenska kraftnät med miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för den framtagna sträckan mellan Odensala och Överby. Under arbetets gång höjdes kraven på utredningar kopplat till påverkan på luftfarten och i detta fall Swedavias anläggningar vilket föranlett ytterligare fördjupade utredningar. I nuläget planeras inskick av koncessionsansökan till andra kvartalet år 2022.
När den planerade 400 kV ledningen (CL61) är byggd och driftsatt ersätter den en 220 kV-ledning (KL42 S4-7) som redan finns i området mellan Odensala och Överby. Eftersom tillståndet för 220 kV-ledningen är gammalt måste tillståndet förnyas hos Energimarknadsinspektionen (Ei).
För att möjliggöra framkomligheten för Svenska kraftnäts nya 400kV-ledning behöver Trafikverket flytta sin ledning i området Ensta-Måby. Trafikverket genomför nu samråd för denna sträckning.
Efter genomförda samråd fortsätter nu arbetet med att ta fram en tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning för den planerade 400 kV-ledningen mellan stationerna Odensala och Överby.
Svenska kraftnät bjuder in till ett skriftligt kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken om en alternativ sträckning vid Håsta för den planerade 400 kV luftledningen mellan Odensala-Överby, i Sigtuna kommun, Stockholms län.
Vi har fortsatta svårigheter att hitta en framkomlig sträckning förbi Arlanda flygplats och behöver därför fortsätta att utreda eventuell radiostörning vid flygplatsen. Mätningar är planerade till april–maj 2021. Först när dessa är genomförda och visar goda resultat kan vi gå vidare med att söka koncession för ledningen.
Arbetet med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har startat. Där beskriver vi förutom föreslagen sträckning även hur den planerade luftledningen kan påverka natur-, kultur- och boendemiljön för de som bor i närheten samt förslag på hur vi minskar påverkan på omgivningen så mycket som möjligt.
Den 20 augusti avslutades det kompletterande samrådet om en tillkommande sträckning för luftledning mellan Odensala–Åslunda–Slåsta, i Sigtuna kommun. Vi har nu beaktat inkomna yttranden och sammanställt dessa i en samrådsredogörelse med vårt bemötande. Stort tack för era synpunkter!
I slutet av september och början av oktober fortsätter arbetet med att bestämma placering för cirka 40 vinkelstolpar. Vi undersöker terrängen vid de platser där stolparna planeras och markerar ut dess placeringar.
Samrådstiden avslutades den 20 augusti 2020 och vi arbetar nu med att gå igenom inkomna yttranden samt med att ta fram en samrådsredogörelse för det kompletterande samrådet.
Kontakta oss gärna vid frågor om den planerade...
Med anledning av yttranden som inkommit tidigare under samrådsprocessen genomför vi ett kompletterande, skriftligt samråd för en alternativ utredningskorridor. Förslaget avser en luftledning i den norra delen av utbyggnadsförslaget mellan Odensala-Åslunda-Slåsta, i Sigtuna kommun
Mellan 16 juni och 20 augusti pågår ett kompletterande skriftligt samråd om en 4 km lång utredningskorridor mellan Odensala-Åslunda-Slåsta i Sigtuna kommun. Välkommen att lämna eventuella synpunkter i ett yttrande.
Under senhösten 2019 genomfördes samråd för den elförbindelse som Svenska kraftnät planerar mellan kommunerna Sigtuna och Sollentuna. Nu finns samrådsredogörelsen att ta del av där vi svarat på alla inkomna yttranden.
Samråd pågår fram till den 10 december. Skicka dina skriftliga synpunkter på samrådsunderlaget via e-post till registrator@svk.se märkt med diarienummer 2016/880.
Under det pågående samrådet finns Svenska kraftnät på plats för att svara på frågor under två kvällar i Märsta och Upplands Väsby. Alla som vill veta mer om den planerade kraftledningen är välkomna.
Då det finns utmaningar att passera med den nya ledningen i nuvarande ledningsgata genom Brista industriområde i Sigtuna pågår utredningar för att se alternativa möjligheter till var ledningen kan byggas.
I början av 2018 informerade vi om en vald utredningskorridor där fortsatt planering av ledningens detaljerade sträckning skulle genomföras. Förprojekteringen av denna korridor längs en befintlig kraftledningsgata visade dock på tekniska svårigheter i området kring Arlanda flygplats. Därför pågår nu ytterligare utredningar inom denna korridor.
Den inventering som gjordes i somras av natur- och kulturvärden har gått bra. Nu fortsätter vi att förprojektera längs den valda utredningskorridoren vilket mestadels är genom kartstudier.
Nu fortsätter arbetet med att hitta en lämplig sträckning inom den valda utredningskorridoren. Inventeringar av naturvärden och kulturmiljö är en del i det arbetet för att få en bra uppfattning om de värden vi ska ta hänsyn till inom utredningsområdet.
Det första samrådet med berörda fastighetsägare, kommuner, länsstyrelsen, övriga myndigheter och intresseorganisationer är avslutat. Just nu sammanställer vi de synpunkter som kommit in. Svenska kraftnäts kommentarer på dessa finns med i den samrådsredogörelse som färdigställs och publiceras på Svenska kraftnäts webbplats i september. Det innebär att du som lämnat en synpunkt inte kommer att få ett enskilt svar via brev eller e-post.
Som en del av samrådsprocessen med berörda fastighetsägare, myndigheter, kommuner och allmänhet hade vi öppna hus i mars för att informera om våra planer och ta emot synpunkter på alternativa utredningskorridorer. Nu när det första samrådet är avslutat fortsätter vi vår utredning för att välja en korridor att gå vidare med.
I februari inleder vi samrådsprocessen med berörda fastighetsägare, myndigheter, kommuner och allmänhet för att informera om våra planer och ta emot synpunkter på den planerade elförbindelsen. I detta skede informerar vi om flera utredningskorridorer och hur dessa kan påverka omgivningen.
Preliminär tidplan
Händelse
Tidpunkt
Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och ytterligare utredningar
2020 - 2022
Koncession
Q1 2023
Byggstart
Prel. 2025/2026
Drifttagning av ny ledning
Prel. 2029/2030
Fakta om Odensala–Överby
Sträcka: Station Odensala i Sigtuna kommun–station Överby i Sollentuna kommun
Berörda kommuner: Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna
Längd på sträckningsförslaget: cirka 26 km
Teknik: växelström, 400 kV
En del av projektet Storstockholm Väst
Storstockholm Väst är benämningen på flera förstärkningar av transmissionsnätet i de västra delarna av Stockholm där flera 220 kV-ledningar ersätts av nya 400 kV-förbindelser för att höja kapaciteten i elnätet. Tillsammans med flera andra nätförstärkningar som planeras och pågår i Stockholmregionen, bidrar Storstockholm Väst att upprätthålla driftsäkerheten och därmed trygga Stockholms elförsörjning i takt med att regionen växer.
Information om andra aktuella elförbindelser inom Storstockholm Väst: