Inbjudan till samråd
Svenska kraftnät bjuder in till samråd om den planerade nya ledningen mellan Naalojärvi och Messaure. Samrådstiden pågår mellan 9 januari och 21 februari 2025.
Svenska kraftnät bjuder härmed in till avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken om en planerad 400 kV luftledning mellan Naalojärvi och Messaure. Samrådet pågår från torsdag 9 januari 2025 till och med fredag 21 februari 2025.
Brev har gått ut till berörda fastighetsägare och rättighetshavare. Inbjudan till samråd sker även genom annonsering i dagstidningar och annonsblad.
Kort om utredningskorridorerna, utbyggnadsförslaget och syftet med ledningen
Den pågående industriella energiomställningen i norra Sverige medför en drastisk ökning av elbehovet i regionen. För att möta behovet krävs omfattande förnyelser, förstärkningar och investeringar i transmissionsnätet. Den planerade ledningen möjliggör ett ökat effektuttag kopplat till järn- och stålindustrin i Norrbotten och bidrar även till en ökad robusthet i transmissionsnätet i regionen.
Kraftledningen planeras att byggas som en 400 kV luftledning för växelström från en ny planerad transmissionsnätstation i ett område kring Naalojärvi till en befintlig transmissionsnätstation i Messaure.
Öppna hus om projektet
Välkommen till något av våra öppna hus där representanter från Svenska kraftnät finns på plats för att svara på frågor och ge information om projektet. Det kommer inte att hållas någon samlad presentation utan det är drop-in under angiven tid. Det bjuds på enklare fika från klockan 17.00:
- Tisdag 21 januari 2025, klockan 17.30–19.30 på Folkets hus, Hantverkaregatan 5, 982 31 Gällivare
- Onsdag 22 januari 2025, klockan 17.30–19.30 på Folkets Hus Fjället, Föreningsgatan 8, 962 32 Jokkmokk
Samrådsprocessen
För att bygga eller använda elektriska starkströmsledningar i Sverige krävs enligt ellagen tillstånd, nätkoncession. Vid prövning av frågor om nätkoncession ska en specifik miljöbedömning göras, information lämnas och samordning ske enligt 6 kap. miljöbalken. I den specifika miljöbedömningen ingår samråd och framtagandet av en miljökonsekvensbeskrivning som bifogas ansökan om nätkoncession. Ansökan om nätkoncession lämnas in till Energimarknadsinspektionen som senare ger tillfälle till de som berörs av projektet att lämna synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen.
Samrådet utgör en viktig del där myndigheter, berörda kommuner, organisationer, fastighetsägare, allmänheten samt övriga intressenter ges möjlighet att yttra sig att lämna synpunkter om förslaget. Samrådet innefattar verksamhetens och åtgärdernas lokalisering, omfattning och utformning, de miljöeffekter som verksamheten kan antas medföra samt den kommande miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.
Under hösten 2023 och våren 2024 har tidig dialog skett med myndigheter, Försvarsmakten, samebyar och berörda verksamheter för att samla in information. Därefter har vidare utredningar genomförts. Nu startar samråd om alternativa delkorridorer som går att kombinera på olika sätt, utbyggnadsförslaget samt om innehållet i miljökonsekvensbeskrivningen. Alla synpunkter är viktiga för vårt fortsatta arbete.
Så här lämnar du dina synpunkter
Samrådsunderlag och kartor finns att ladda ned här på projektets webbplats. Välkommen att lämna ditt skriftliga yttrande senast 21 februari via e-post till registrator@svk.se eller med post till Svenska kraftnät, att: Anna Spångö, Box 208, 971 07 Luleå. Märk era synpunkter med Svk 2023/2282.
Frågor?
Vid frågor som du önskar få besvarade innan du lämnar in ett yttrande är du varmt välkommen att höra av dig till vår kontaktperson Nicklas Christoffersson,
076-805 03 03, nicklas.christoffersson2@vattenfall.com eller tillståndsansvarig Anna Spångö, 010-350 93 96, anna.spango@svk.se.
För övriga frågor om projektet kan du kontakta projektledare Alexander Velu, 072-279 55 76, alexander.velu@svk.se eller projektledare Andreas Ivarsson, 070-268 38 88, andreas.ivarsson@svk.se.
Det här händer efter samrådet
Efter samrådet kommer vidare utredningar ske, miljökonsekvensbeskrivningen att arbetas fram och beslut om slutlig ledningssträckning tas. I arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen kommer vi närmare att studera utbyggnadsförslaget utifrån inkomna synpunkter och ytterligare underlag i ärendet.
De synpunkter som kommit in under samrådstiden kommer att sammanställas i en samrådsredogörelse. Samrådsredogörelsen kommer att ingå i ansökan om koncession och publiceras på vår hemsida.
Efter att ansökan om koncession har skickats in till Energimarknadsinspektionen och de bedömt ansökan vara komplett kommer en remissrunda i Energimarknads-inspektionens regi att hållas.