Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Markundersökningar och stämpling av skog framåt

Under 2025 kommer Svenska kraftnät fortsätta med markundersökningar längs sträckan för den planerade ledningen. Förutom markundersökning med borrbandvagn kommer vi även att stämpla skog och göra arkeologiska utredningar.

I slutet av 2024 fick Svenska kraftnät beslut om godkänd koncession från Energimarknadsinspektionen. Beslutet är överklagat och kommer i och med det gå vidare till nästa instans för beslut som är regeringen. Arbetet med den nya ledningen fortsätter och Svenska kraftnät kommer framöver arbeta vidare med bland annat markundersökningar och detaljprojektering. 

Arbeten som kommer pågå ute i mark 2025:

  • Markundersökningar av stolpplatser. Syftet med undersökningarna är att samla in information om markens egenskaper samt undersöka grundvattennivån för att sedan kunna välja rätt typ av fundament. På varje stolpplats borras flera hål på cirka åtta centimeter i diameter som sedan fylls igen med naturligt material, som jord. Grundvattenrör på cirka 2,5 centimeter i diameter installeras och lämnas kvar för fortsatta mätningar av säsongsvariation.
  • Stämpling av skog. Vi kommer då färgmarkerar de träd som behöver avverkas inom skogsgatan och de träd som är utanför skogsgatan men som vid fall riskerar att nå ledningen. Samtidigt som vi stämplar skogen värderar vi den skogsmark som kommer att tas i anspråk av ledningen. Värderingen ligger till grund för de ersättningserbjudanden och markupplåtelseavtal som kommer att upprättas. Erbjudanden skickas ut till berörda fastighetsägare först efter att koncession (tillstånd) för den nya ledningen erhållits.
  • Arkeologiska utredningar längs sträckan. Det gör vi för att ta reda på om det finns ännu okända fornlämningar som vi behöver ta hänsyn till vid byggnation av ledningen. En arkeologisk utredning innebär markingrepp, vanligtvis i form av att sökschakt tas upp med maskin. Det är Länsstyrelsen som beslutar om var och i vilken omfattning en arkeologisk utredning ska utföras.

Vi kontaktar alltid berörda fastighetsägare innan arbetet utförs.

Ledningen planeras att tas i drift 2028

Tidplanen kan komma att justeras utifrån när beslutet om koncessionen vunnit laga kraft.

Preliminär tidplan

Aktivitet Tidpunkt
Markundersökningar Fram till december 2025
Stämpling av skog 2025
Arkeologiska utredningar 2025
Utskick av ersättningserbjudande till fastighetsägare 2026
Projektering 2023–2026
Byggstart 2026
Ledning i drift 2028