Natur- och kulturinventeringar med start i maj
I samband med projekteringen av den nya planerade ledningen Letsi—Svartbyn kommer natur- och kulturinventeringar ske längs den planerade sträckan. Inventeringarna startar i maj.
Svenska kraftnät planerar att bygga en ny 400 kV luftledning som ska utgå från en befintlig station i Letsi, Jokkmokks kommun, och ansluta i ny station i Svartbyn i Bodens kommun. Den nya ledningen är planerad att i huvudsak följa befintliga ledningar.
Under barmarksäsongen kommer vi göra inventeringar av naturvärden och kulturvärden på fastigheter längs med den planerade ledningen. Inventeringarna görs för att identifiera skyddsvärda natur- och kulturvärden så att vi kan ta hänsyn till dessa i planering och byggnation av ledningen. Utvalda platser kommer också att undersökas okulärt ur teknisk synvinkel. Inför inventeringarna har vi skickat ut brev med information till berörda fastighetsägare.
Arbeten i fält startar i maj
Fältarbeten i form av okulära undersökningar samt inventering av natur- och kulturvärden kommer pågå maj—september 2023.
Inventeringarna utförs av arkeologer från Norconsult och Picea kulturarv samt biologer från Väg & Miljö som anlitats av Svenska kraftnät. Inventeringarna görs med stöd i allemansrätten och ingen påverkan på mark eller vegetation kommer att ske. Vi går till fots, oftast i närheten av befintlig ledningsgata, och tar oss mellan platserna med personbil. Vi kör enbart bil på allmänna vägar och enskilda vägar som har statsbidrag.
Under samma period kommer terrängen att undersökas okulärt vid de vinkelplatser där den planerade ledningen byter riktning, även det sker med stöd i allemansrätten. Arbetet utförs av ett arbetslag om 2—3 personer från Norconsult på uppdrag av Svenska kraftnät.
Figur 1) Den blå markeringen visar den preliminära ledningssträckan för Letsi—Svartbyn. Projektet är just nu i planeringsfas, därför kan sträckningsförslaget och därmed placeringen av den nya stationen komma att ändras.
Välkommen att höra av dig
Har du frågor om arbetet i fält är du varmt välkommen att höra av dig till projektingenjör Pernilla Hansson på mejl: pernilla.hansson@svk.se eller telefon 070-609 79 97.
För övriga frågor om projektet kan du höra av dig till någon i projektgruppen. Kontaktuppgifter hittar du här på startsidan på projektets webbplats.