Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kilanda–Stenkullen

Följ projektet via

400 kV-ledningar förnyas mellan Kilanda och Stenkullen

Svenska kraftnät förnyar två 400 kV-ledningar mellan Kilanda i Ale kommun och Stenkullen i Lerum kommun. Ledningarna närmar sig den tekniska livslängden och förnyas samtidigt för att samordna genomförandet och lokaliseringsarbetet.

Om projektet

400 kV-ledningar förnyas mellan Kilanda och Stenkullen

Svenska kraftnät förnyar två 400 kV-ledningar mellan Kilanda i Ale kommun och Stenkullen i Lerum kommun. Ledningarna närmar sig den tekniska livslängden och förnyas samtidigt för att samordna genomförandet och lokaliseringsarbetet.

Om projektet

Lämna era samrådsyttranden senast 8 november

Svenska kraftnät genomför samråd enligt 6 kap. miljöbalken. Samrådet avser utredningskorridorer och sträckningsförslag samt miljökonsekvensbeskrivningens innehåll. 

Ni är välkommen att lämna ert skriftliga yttrande märkt med Svk 2022/3593 senast fredag 8 november till registrator@svk.se alternativt till postadress: Svenska kraftnät, Att. Registrator, Box 1200, 172 24 Sundbyberg.

Ta del av samrådsunderlaget 

Samrådsunderlag och kartor finns tillgängligt under sidan ”dokument och kartor”

Digital karta

Se vår digitala kartportal där vi redogör för sträckningsförslag och identifierade intressen i samrådet.

Länk till kartan 

Karta utredningskorridorer Kilanda-Stenkullen (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Karta över aktuella utredningskorridorer. Klicka på bilden för större version (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Detaljerade kartor med fastighetsgränser

Detaljerade kartor över aktuella utredningskorridorer med fastighetsgränser (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Aktuellt

Svenska kraftnät bjuder in till samråd


Svenska kraftnät bjuder in till samråd om förnyelse av två 400 kV-ledningar mellan Kilanda i Ale kommun och Stenkullen i Lerum kommun.

Karta utredningskorridorer Kilanda-Stenkullen

Utredningskorridorer har valts efter myndighetsdialog


Efter myndighetsdialogen har Svenska kraftnät nu valt korridorer att arbeta vidare med för den planerade förnyelsen av två 400 kV-ledningar mellan Kilanda och Stenkullen. I nästa steg genomförs samråd med start under hösten.

Mellan stationerna Kilanda i Ale kommun och Stenkullen i Lerum kommun går idag två 400 kV-ledningar. Den östra togs i drift 1956 och innan förnyelsen är genomförd hinner den bli över 70 år gammal. Klimatet med sältan från havsvindarna har gjort att ledningarna på Västkusten slits snabbare än i övriga delar av landet och ledningen har nu nått skick där de behöver ersättas för att fortsatt kunna vara funktionsduglig. Inom ramen för projektet planerar vi även att förnya den 400 kV-ledning som går väster om den ålderstigna ledningen. Den bitvis parallellgående 400 kV-ledningen byggdes år 1966 och är inte i akut behov av förnyelse, men förnyas i förtid i syfte att samordna genomförandena och helt eller delvis hitta en gemensam ledningsdragning.

  • Teknik: 400 kV växelström luftledning
  • Längd: 14 km
  • Kommuner: Lerum, Ale
  • Län: Västra Götaland

Läs mer om projektet här

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Myndighetsdialog 2023
Samråd hösten 2024
Ansökan om koncession 2025
Byggstart 2029
Drifttagning av ny ledning 2031
Rivning av befintlig ledning 2031

Transmissionsnätet på västkusten förnyas

Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas de närmsta åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Detta projekt är en del i det omfattande förnyelsearbetet.

 

 

karta kilanda-stenkullen

Kontaktpersoner

Ställ en fråga om Kilanda–Stenkullen

Ställ din fråga och ange din e-post så svarar vi så snart vi kan.

Projektgrupp