Dialog och samråd
Dialog med fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter är viktiga i processen för att planera en ledning. Syftet är att hitta en utformning och stolplacering med den minsta påverkan på boende- och naturmiljöer. Den information som vi får in är väldigt värdefull för förnyelsearbetet.
Myndighetsdialog om utredningskorridorer
I myndighetsdialogen presenterar Svenska kraftnät utredningskorridorer som identifierats genom framkomlighetstudier. Utredningskorridorer är bredare områden för vilka inom den nya ledningen kan komma att placeras. Berörda myndigheter, som kommuner och länsstyrelser, har sedan möjlighet att lämna yttranden på utredningskorridorerna och information som kan vara relevant för det fortsatta lokaliseringsarbetet.
Under 2018 träffade Svenska kraftnät berörda myndigheter för att närmare presentera utredningskorridorer för ledningen mellan Horred-Breared. Utifrån yttrandena i myndighetsdialogen och andra kartlagda värden valdes sedan den östra utredningskorridoren där vi såg att ledningen kunde byggas parallellt med befintliga transmissionsnätsledningar.
Nya förutsättningar gör att
ledningen förnyas i befintlig sträcka
Svenska kraftnät har vidare utrett på vilket avstånd de parallellgående stamnätsledningarna uppfyller driftsäkerhetskraven om att ett felfall inte ska leda till att två ledningar slås ut, ett så kallat dubbelfel.
Utifrån resultaten görs i detta fall bedömningen att nuvarande avstånd mellan ledningarna på parallellgående sträckor längs Horred-Breared är tillräckligt stort för att risken för ett dubbelfel till följd av en enskild händelse ska vara acceptabel.
Bedömningen är därför att ledningen kan förnyas i befintlig ledningsgata utan att avståndet till parallellgående ledning behöver ökas.
Inget samråd enligt miljöbalken
Eftersom ledningen förnyas i befintlig sträcka kan det göras inom ramen för befintlig koncession och samrådet enligt miljöbalken med fastighetsägare och allmänhet uteblir därmed. Vi anordnade dock informationsmöten med fastighetsägare, allmänhet och berörda kommuner år 2021.
Eftersom koncessionen behövde förlängas skickade Svenska kraftnät in en ansökan om det till Energimarknadsinspektionen (Ei) 2019 och bifogade bland annat en miljökonsekvensbeskrivning. Ei har begärt kompletteringar från Svenska kraftnät. Vi har skickat in dessa och Ei har skickat ärendet på remiss till beröra sakägare.