Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Natur- och kulturvärdesinventeringar på Gotland

Med start i maj 2024 ska inventeringar genomföras av natur- och kulturvärden på fastigheter inom ett utredningsområde mellan Stenkumla och Gnisvärd/Tofta för de två planerade 220 kV markkabelförbanden inom Gotlandsförbindelsen. Inventeringarna görs för att identifiera skyddsvärda natur-, art- och kulturvärden så att hänsyn kan tas i vidare planering och byggnation av den planerade kabelförbindelsen.

Undersökande fältbesök genomförs också för att bedöma markförhållanden, landskapsbild och annan platsbunden information för att få ett bra underlag till fortsatt planering. Valet av sträckningen för kablarna bestäms först efter att samråd med myndigheter, fastighetsägare och närboende har genomförts. Samråd om utredningskorridor innehållande sträckningsförslag är planerad att genomföras under 2024.

Informationsbrev har skickats ut till ägare av fastigheter inom utredningsområdet (karta) som berörs av inventeringarna eller som bor invid fastigheter som kommer att inventeras. Vid beträdande av fastigheter kommer försiktighet att iakttagas. Skulle det framgå i fält att fastigheten inte kan beträdas (ex inhängande områden) kommer inventering inte att göras. Privata småhusfastigheter och tomtmark ingår inte i undersökningarna och beträds ej. 

Inventeringsområde Gotland (.png) Öppnas i nytt fönster
Klicka på kartan för större version. (.png) Öppnas i nytt fönster

Hur går undersökningarna till?

Arkeologer och biologer kommer att utföra inventeringar av kultur-, art- respektive naturvärden. Inventeringarna genomförs av WSP på uppdrag av Svenska kraftnät. Vid fältbesök tittar de okulärt på omgivning, markens beskaffenhet och andra förutsättningar. De kommer att gå till fots längs utredningsområdet och ta sig mellan platserna med personbil. Om möjligt kommer mindre skogsbilvägar att nyttjas för att ta sig till områden som annars är svåråtkomliga. Vi tar gärna emot information om det finns låsta bommar. 

Frågor och mer information

Vid frågor eller funderingar inför inventeringar vänligen kontakta vår kontaktperson.

Stefan Yrjas
kontaktperson Gotlandsförbindelsen
073-038 76 00
stefan.yrjas@nektab.se