Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd och dialog

Följ projektet via

Myndighetsdialogen och samrådsprocessen är viktiga delar när vi planerar en ny elförbindelse. Då kan du som berörs av våra planer att bygga ut transmissionsnätet lämna yttranden. Det är värdefullt för oss att få ett bra underlag för att kunna välja en sträckning med minsta påverkan på boende och miljö.

Kompletterande samråd fram till 30 juni

Kompletterande samråd pågår till 30 juni för två delsträckor inom Fallviken–Horndal. Det ena samrådet gäller område sydväst om Hofors, och det andra söder om planerad station Fallviken.

Samrådsunderlag och kartor finns här. 

Samråd för område sydväst om Hofors

Vi genomför kompletterande samråd av två anledningar. Det ena är att det krävs en ny sträckning förbi en återvinningscentral och det andra är att det är komplicerade projekteringsförutsättningar i ett friluftsområde. Det gör att vi behöver flytta den tänkta placeringen av ledningarna västerut. Den nya ledningsdragningen sträcker sig delvis precis utanför den tidigare planerade korridoren, som därför behöver utökas för att rymma ledningsgatan.

Samråd för område söder om planerad station Fallviken

Kompletterande samråd genomförs på grund av tekniska förutsättningar och höga naturvärden, som gör att vi behöver flytta den tänkta placeringen av ledningarna österut förbi en våtmark. Den tänkta omlokaliseringen sträcker sig precis i kanten på den tidigare planerade korridoren som därför behöver utökas för att rymma ledningsgatan.

Hur du lämnar yttrande

Skicka dina yttrande via e-post eller via post till Svenska kraftnät. Ange alltid diarienummer 2022/80 i brevet eller i ämnesraden för e-post.

  • Postadress: Svenska kraftnät Registrator, dnr 2022/80, Box 1200, 172 24 Sundbyberg
  • E-post: registrator@svk.se, ange dnr 2022/80 i ämnesraden

Sista datum att lämna yttrande är 30 juni.

Vad som händer efter samråd

Vi beaktar alla yttranden som kommer in. När samrådsperioden är över sammanställs inkomna yttranden i en samrådsredogörelse där vi även bemöter yttranden och besvarar vanliga förekommande frågor. Samrådsredogörelsen publiceras på webben.

Tillsammans med tidigare identifierade värden och myndighetsdialogen utgör de inkomna yttrandena beslutsunderlaget för valet av en lämplig sträckning som sammantaget ger så liten påverkan som möjligt på omgivningen.

Samråd genomfört under 2023

Mellan maj och september 2023 genomförde vi samråd för planerad luftledning mellan Fallviken och Horndal i enlighet med 6 kap. miljöbalken. Under samrådsperioden hade fastighetsägare, allmänhet, myndighet, företag och annan intressent möjlighet att lämna yttrande med information om den planerade sträckningen för. I mars–april 2024 genomfördes ett kompletterande samråd på delar av sträckan.

Tidigare myndighetsdialog om utredningskorridorer

I en myndighetsdialog för Svenska kraftnät dialog med berörda kommuner och länsstyrelser samt andra aktörer som kan ha avgörande intressen, som Naturvårdsverket och Försvarsmakten.

Innan myndighetsdialogen har en framkomlighetstudie genomförts för att identifiera potentiella utredningskorridorer, bredare områden för vilka inom den nya förbindelsen kan placeras.

I och med myndighetsdialogen görs också utredningar och kartläggningar av värden som boendemiljöer, natur- och kulturvärden, byggbarhet och samhällsekonomiska värden som är avgörande för förbindelsens placering. Myndighetsdialog för  Fallviken–Horndal genomfördes under 2022. 

Vi söker tillstånd hos Energimarknadsinspektionen för att få bygga transmissionsnätsförbindelser

När vi valt en lämplig sträckning skickar vi en koncessionsansökan för den valda sträckningen och det tekniska utförandet till Energimarknadsinspektionen (Ei) som handlägger ärendet och beslutar om Svenska kraftnät får tillstånd att bygga ledningen enligt föreslagen utformning.

Med koncessionsansökan skickas även en Miljökonsekvensbeskrivning (MKB), där förbindelsens förväntade miljöpåverkan redogörs för samt vilka åtgärder som vidtas för minska påverkan.

Under Ei:s handläggning skickas ärendet ut på remiss till berörda sakägare som då har möjlighet att lämna sina synpunkter till Energimarknadsinspektionen. Överklagas Ei:s beslut avgörs ärendet av regeringen.

Avtal och ersättning vid ny elförbindelse

När vi bygger nya elförbindelser behöver vi passera fastigheter som ägs av privatpersoner, kommuner eller andra organisationer.
Här informerar vi om vilka avtal som kan bli aktuella

Om vi bygger en ny elförbindelse på en fastighet har fastighetsägaren lagstadgad rätt till ersättning. Ersättningen regleras i expropriationslagen, samt i kompletterande normer och principer.
Mer information om vad lagen innebär