Så här skyddar vi djur, växter och fornlämningar
När vi undersöker hur vi på bästa sätt kan dra en ny ledning undersöker vi också vilka djur, växter och fornlämningar som finns i området. Det gör vi för att kunna ta hänsyn till dem när vi planerar och sedan bygger.
Det finns många skyddsvärda objekt längs ledningen Aurora. I februari tidigare i år var Norrbottens länsstyrelse på besök i naturreservatet Kanibäcken för att på plats se ett av de ärenden som diskuterats vid mötesbordet. Innan dess hade dialogen om skyddsvärda objekt redovisats i dialog utifrån bilder.
Flodpärlmusslan – Sveriges enda pärlbärare
Kanibäcken är ett av de känsliga ekosystem som Aurora Line passerar och det hyser ett av länets största bestånd av den fridlysta flodpärlmusslan. Flodpärlmusslan – pärlbäraren – är den enda svenska mussla som har förmågan att bilda pärlor. Den är bland annat känslig för påverkan genom grumling och solinstrålning som höjer vattentemperaturen, därför ville man behålla så mycket vegetation som möjligt kring vattendraget. Vid besöket var det fortfarande snö på marken, man tittade då på hur skogsgatan skulle kunna avverkas för att skydda musslorna på bästa sätt och märkte ut träd som skulle fällas över vattendraget för att behålla beskuggningen.
– Före besöket hade vi haft en dialog om eventuell dispens i naturreservatet och hur det skulle kunna se ut, men det var inte förrän vi alla var samlade på plats som vi kom fram till den lösning som sedan blev, säger Lars Gardfors, delprojektledare tillstånd som är mycket nöjd med överenskommelsen.
Följ hur byggnationen fortskrider
Följ gärna hur byggnationen fortskrider via vår digitala karta. Länk och instruktioner till den digitala kartan hittar du på projektets webbplats under fliken ”Planerade och pågående byggarbeten”.