Tunnelborrmaskinen är redo för leverans
Nu är tunnelborrmaskinen testad och godkänd för leverans från fabriken i Tyskland. Leveranserna av den 240 meter långa maskinen inleds om ett par veckor inför borrstart i bergrummet vid Station Anneberg i februari 2020.
Kvalitetstester
Tester har pågått länge hos tillverkaren Herrenknecht i södra Tyskland. Svenska kraftnäts expert på tunnelborrmaskiner, Tobias Andersson, har varit på plats tillsammans med beställaren, entreprenören JV HOCHTIEF Implenia. Hur har testerna gått, Tobias?
- Här kan vi verkligen prata om teknologi i världsklass. Herrenknecht har erfarenhet av att bygga tunnelborrmaskiner sedan sjuttiotalet med tusentals medarbetare och leveranser av betydligt större tunnelborrmaskiner runt om i världen. Vi har granskat och testat komponenterna tillsammans och jag känner mig trygg med att maskinen håller hög kvalitet och uppfyller de tekniska krav vi ställer, säger Tobias Andersson.
Fördelar med tunnelborrmaskin i Stockholm
Svenska kraftnät valde tidigt tunnelborrmaskin för sin tunnel med stamnätskablar mellan Anneberg och Skanstull och det berguttag som ska göras. Fördelarna med tunnelborrning är en kombination av att det är lämpligt för det hårda Stockholmsberget och ger mindre omgivningspåverkan under byggperioden. Borrmaskiner skapar så gott som inga vibrationer utan enbart stomljud. Snabbare framdrift ger också kortare störningstid än någon annan metod, t ex sprängning som är vanligare i Sverige men inte i övriga Europa och världen.
- Metoden med tunnelborrmaskin är mer skonsam med mindre påverkan för boende och verksamma längs tunnellinjen men är annars ungefär densamma som när man spränger tunnlar. Man arbetar med bultar, sprutbetong och trycker in cementbruk framför maskinen, säger Magnus Leander, projekteringsledare.