Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elektra har passerat Skeppsholmen

Nu har Elektra passerat Skeppsholmen i centrala Stockholm och fortsätter mot Södermalm.

Fin samverkan med företag, verksamheter och boende på Skeppsholmen 

Vi har vid Elektras passage fått god inblick i de verksamheter som finns på Skeppsholmen men också hur det är att bo här. Ett särskilt tack till Statens Fastighetsverk, Moderna Museet, Skeppsholmsgruppen, John Ericsonhallen, RMV Studio, Hotell Skeppsholmen och boende som visat förståelse för vårt arbete och den omgivningspåverkan det medfört.

Tunnelborrning under Stockholms Ström

Nu sker tunnelborrningen djupt nere i berget, under vattnet i Stockholms Ström, under en tid på behörigt avstånd från bostäder. Det innebär att det kan bedrivas dygnet runt. 

Tunnelborrning, omgivningspåverkan, miljödom 

Att borra tunnel har liten påverkan på omgivningen jämfört med sprängd tunnel. Stomljud kan märkas av i byggnader närmast tunnellinjen, främst i källarplan och på de nedre våningsplanen i byggnader, mer i berggrundlagda byggnader än med annan grundläggning. Berget är mestadels hårt men det finns också zoner där det är mjukare. Vi gör mätningar för att följa upp villkoren i projektets miljödom, stomljud, buller men även vatteninläckage i tunneln. Rapportering sker till ansvariga tillsynsmyndigheter. Längs tunneln byggs sex ventilationsschakt, Mörby, Stocksundet, Frescati, Kungliga Tekniska Högskolan, Stadsgårdskajen och Mårtensdal, Hammarby sjöstad.  

Tillåtna riktvärden för buller och stomljud regleras i projektets miljödom

Arbete med tunnelborrning kan med hänsyn till bostäder och människors nattsömn ske helgfri måndag-fredag, 07.00-22.00 samt lördag, söndag, helgdag 09.00-18.00. Arbete i tunneln och på markytan kan förekomma även vid andra tillfällen men då med mycket stränga villkor enligt projektets miljödom, lägre än 30 decibel i närliggande bostäder. Stomljud märks mest i källarplan och avtar ju längre upp i en byggnad man befinner sig, med några decibel per våningsplan. Ur stomljudssynpunkt tar en enskild byggnad 3-4 veckor att passera, beroende på tunnelborrens framdrift. 

Tillfällig vistelse för boende 

Om stomljud skulle överskrida riktvärden i projektets miljödom och du t ex har nattarbete med behov att sova dagtid kan du erbjudas tillfälligt boende under en kortare tid. Mer information om tillfällig vistelse finns på projektets hemsida, se kontaktuppgifter nedan. 

Arbeten vid fyra, paus vid två ventilationsschakt

Nu pågår arbete vid ventilationsschakt Frescati, Kungliga Tekniska Högskolan, Stadsgårdskajen och Mårtensdal, Hammarby Sjöstad. Vid ventilationsschakten i Mörby och Stocksundet görs en tillfällig paus. Det sker utifrån förändrade förutsättningar och krav, bland annat avseende ventilationssystemet i schakten som gör att vi tar ett omtag i projektering med behov av nya ritningar och instruktioner för det fortsatta arbetet. Arbetet vid de här två schakten slutförs 2025-2026. När allt arbete med ventilationsschakten är färdigt är ventilationshuvar det som kommer att synas i markplan. 

Kontrollprogram hydrogeologi, akustik

  • Montering av grundvattenrör för mätning före, under och efter det att tunnelborrmaskinen har passerat samt infiltrationstester längs tunnelsträckningen 
  • Montering av mätare och avläsning av buller, stomljud, vibrationer i de områden där arbete med tunnel och ventilationsschakt sker för att följa upp villkor i projektets miljödom 
  • Besiktningar och kontroller av byggnader sker inom ramen för projektets kontrollprogram med rapportering till ansvariga tillsynsmyndigheter vid Danderyds kommun, Solna och Stockholms Stad samt Länsstyrelsen i Stockholm