Så säkrar Svenska kraftnät elförsörjningen i södra Sverige
Sedan nedläggningen av flera lokala produktionsanläggningar finns det idag ett elunderskott i södra Sverige. Det gör att elförsörjningen i södra Sverige är beroende av import från andra elområden. Efter att Svenska kraftnät genomfört flera nätåtgärder bedöms stamnätet inte vara begränsande för ökade effektuttag i nuläget. På längre sikt finns planer på att förstärka stamnätet för att kunna möta framtidens behov.
De senaste årens nätförstärkningar har gjort det möjligt för Svenska kraftnät att tillgodose samtliga förfrågningar om ökade effektuttag som skickats in av regionnätsägaren E.ON Energidistribution. Svenska kraftnät och E.ON har därtill ett löpande nära planeringssamarbete för att säkerställa att ytterligare nätkapacitetsbehov ska kunna hanteras i tid i framtiden.
Stamnätet bedöms inte vara begränsande för ökade effektuttag de kommande tio åren. På längre sikt se vi dock att ytterligare förstärkningar av elnäten på såväl stam- som regionnätsnivå kan bli aktuella. Framförallt ställer det stora intresset för att ansluta ny kraftproduktion som sol- och havsbaserad vindkraft krav på att nätet förstärks.
Långsiktig nätutvecklingsplan för södra Sverige till 2045
Under 2024 beslutade Svenska kraftnäts styrelse om en strategisk inriktning för utvecklingen av stamnätet i södra Sverige. Konkret består inriktningen av tre åtgärdspaket, som tillsammans säkerställer det långsiktiga elbehovet och möjliggör anslutning av ny elproduktion.
Den regionala nätutvecklingsplanen för södra Sverige kommer nu att omsättas i projekt som planeras att utföras i etapper, huvudsakligen under tidsperioden 2036-2045. Fullt utbyggt ökar den driftsäkra kapaciteten till regionen med över 1000 MW. Det motsvarar två gånger förbrukningen i Stor-Malmö.
I utredningen av den regionala nätutvecklingsplanen för Skåne har Svenska kraftnät arbetat nära den berörda regionnätsägaren E.ON Energidistribution för att säkerställa en samordnad förstärkningsplan för stamnät och regionnät. Ett samarbete som pågått sedan år 2019.
Läs mer om den strategiska inriktningen för södra Sverige
Samverkansplattformen Skånes effektkommission.NET
Skånes effektkommission.NET(Nätutbyggnad Effektivt Tillsammans) är en samverkansplattform mellan Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Svenska kraftnät och energibolaget E.ON. NET syftar till att säkerställa utbyggnaden av elnätet i Skåne för att möta framtida behov som Skånes Effektkommission identifierat. NET är ett forum under Skånes Effektkommission med syfte att samla de aktörer som tillsammans kan skapa rätt förutsättningar för effektivare planering, tillståndshantering och genomförande av nätutbyggnaden i Skåne.
Mer om Skånes effektkommission.NET
Stort produktionsunderskott i södra Sverige
Av den eleffekt som maximalt förbrukas i södra Sverige produceras bara 5 % i regionen, vilket enligt ENSTO (europeiska systemoperatörernas Samarbetsorganisation) gör att södra Sverige har sämst balans mellan lokal produktionskapacitet och lokalt uttagsbehov av alla regioner i Europa. Samverkansplattformen NET (Nätutveckling Effektivt Tillsammans) har målsättningen att Skånes självförsörjningsgrad ska öka ifrån dagens 15 procent till minst 50 procent 2030 under årets alla timmar.
Elpriserna beror på tillgång och efterfrågan i elområdena
Sedan 2011 är Sverige uppdelar i elområden. Elområdena ger genom prissignaler en tydlig indikation på var i landet det finns behov att öka elproduktionen för att bättre motsvara förbrukningen i just det området.
Södra Sverige utgörs av elområde 4 och sedan nedläggning av produktionsanläggningar som kärnkraftverket i Barsebäck och Öresundsverket finns ett underskott av produktion i elområdet. För att kunna tillmötesgå efterfrågan på el behöver den överföras från andra elområden. I snittet mellan elområde 3 och 4 har det funnits en flaskhals som begränsat överföringskapaciteten. När elbehovet överstiger tillgänglig överföringskapacitet behöver el importeras från utlandet till en högre kostnad, vilket leder till att södra Sverige periodvis har högre elpriser än övriga landet. Det innebär inte att södra Sverige lider risk för elbrist, även om marginalerna har minskat när temperaturen är som kallast.
Genomförda nätåtgärder i södra Sveriege
Förnyade ledningar har ökat kapacitet till Malmöregionen
Stamnätet kring Malmöregionen.
Svenska kraftnät har förnyat och kapacitetshöjt befintliga stamnätsledningar som matar Malmöregionen. För att bygga bort den flaskhals som tidiare begränsat ökade effektuttagen i området prioriterades projekten upp och i oktober 2024 var samtliga ledningsförnyelser genomförda. Därmed är kapacitetsgbegränsningarna till Malmö långsiktigt hanterade. 400 kV-ledningarna som matar Malmö är Hurva-Sege (förnyad 2021), Barsebäck-Sege (förnyad 2023) och Söderåsen-Barsebäck (förnyad 2024)
SydVästlänken har ökat överföringskapaciteten till elområde 4
För att öka överföringskapaciteten till södra Sverige och bygga bort flaskhalsen mellan elområde 3 och 4 har Svenska kraftnät byggt SydVästlänken. SydVästlänkens likströmsförbindelsen togs i drift 27 juli 2021.
Överföringskapaciteten till södra Sverige kommer att öka ytterligare med den förstärkning Svenska kraftnät planerar på östkusten, med nya 400 kV-ledningar mellan Ekhyddan och Nybro samt från Nybro vidare till Hemsjö.
SydVästlänken likströmsförbindelse visas som streckad rosa linje, från Barkeryd ner till Hurva.
”Elbrist” kan betyda många olika saker
I den offentliga debatten används olika begrepp för att diskutera de utmaningar som kraftsystemet står inför. Många gånger är de begrepp som används inte tillräckligt precisa för att de olika synpunkterna inte ska riskera att missförstås. Vi vill därför försöka att klargöra vad vi menar med de begrepp som Svenska kraftnät använder när vi diskuterar utmaningarna i kraftsystemet.
Elbrist kan avse antingen en brist på elenergi eller eleffekt. Elenergi, eller energi, vilket är det begrepp som vanligen används, är den mängd el som produceras eller förbrukas under en tidsperiod t.ex. ett år, oavsett när under året det sker. Eleffekt, eller bara effekt, är den mängd el som produceras och förbrukas i varje ögonblick.
Sverige har ett stort överskott på elenergi som exporteras årligen. Däremot visar de analyser som Svenska kraftnät gör varje år att effektbalansen, eller tillgången på eleffekt, successivt har försämrats under de senaste fem åren. Sverige har i dag ett underskott på effekt under de kallaste timmarna under året och måste förlita sig på import.
Med effektbrist menar vi den situation som kan uppstå då det inte finns tillräckligt med el för att möta förbrukningen i Sverige eller inom något av de fyra elområden som Sverige är uppdelat i.
Kapacitetsbrist används för att beskriva svårigheten att, trots att det finns tillräckligt med eleffekt i systemet i stort, överföra den till kunderna inom ett mer avgränsat geografiskt område och då speciellt till förbrukningscentra som storstäder och till andra större uttagskunder som serverhallar eller annan ny elintensiv industri. Det kan också finnas brist på överföringskapacitet i transmissionsnätet mellan elområden och länder, något som i den här beskrivningen inte kallas kapacitetsbrist.