Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kort om SydVästlänkens norra gren

Senast uppdaterad:

Var?

SydVästlänkens norra gren är en ny 400 kV-ledning mellan station Hallsberg i Hallsbergs kommun via ny station Östansjö i Hallsbergs kommun till ny station Barkeryd i Nässjö kommun. Ledningen kommer att gå genom Örebro Östergötlands och Jönköpings län.

Översiktskarta SydVästlänkens norra gren (.pdf) Öppnas i nytt fönster

När?

Regeringen beviljade i juni 2012 Svenska Kraftnäts ansökan om koncession för förbindelsen och byggnationen påbörjas efter årsskiftet 2012/2013. Bygget startar på sträckan mellan Hallsberg och Östansjö. Ledningen planerar att tas i drift i januari 2015. Överföringskapaciteten blir 1 200 megawatt.

Vad?

Den norra grenen av SydVästlänken består av en 176 kilometer ny 400 kV växelströms luftledning. Cirka 120 kilometer förläggs till en befintlig ledningsgata där en 220 kV-ledning rivs innan den nya uppförs. Cirka 56 kilometer dras i helt ny sträckning. Ny ledningsgata skapas öster om sjön Boren och mellan stationerna Hallsberg och Östansjö.

Varför?

SydVästlänken syftar till att förstärka växelströmsnätet, öka driftsäkerheten och åtgärda begränsningar i överföringskapaciteten till södra Sverige och mellan Norge och Sverige. SydVästlänken är en viktig del i den nödvändiga utvecklingen av stamnätet som krävs för att möjliggöra den produktion av förnyelsebar energi som planeras i enlighet med Sveriges och EU:s energipolitiska mål. SydVästlänken bidrar också till att begränsa de skillnader i elpris som kan uppstå mellan elprisområdena.

 Läs mer om SydVästlänken på sidan "Om projektet".

Dagens samhälle är beroende av el. Stamnätet för el behöver förstärkas och förnyas för att möta dagens höga elförbrukning och krav på säkra elleveranser. SydVästlänken är en viktig del i utvecklingen av stamnätet. Från en knutpunkt i Småland bygger vi förbindelser till Närke, Skåne och Norge.