Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem
Hurva–Sege
Vi förnyar 400 kV-ledning mellan Hurva och Sege
Med förnyelsen av den ålderstigna ledningen ökar vi transmissionsnätets driftsäkerhet i Malmöregionen. Ledningens koppling till såväl SydVästlänken som Baltic Cable till Tyskland gör en förnyelse nödvändig för att båda dessa förbindelser ska kunna utnyttjas maximalt.
Vi förnyar 400 kV-ledning mellan Hurva och Sege
Med förnyelsen av den ålderstigna ledningen ökar vi transmissionsnätets driftsäkerhet i Malmöregionen. Ledningens koppling till såväl SydVästlänken som Baltic Cable till Tyskland gör en förnyelse nödvändig för att båda dessa förbindelser ska kunna utnyttjas maximalt.
Svenska kraftnät har nu förnyat 400 kV-ledningen mellan Hurva och Sege. Den 3 november togs den moderniserade ledningen i drift.
Förnyelsen har inneburit att en ny ledning till största delen har byggs i befintlig sträcka. Undantagen är passagerna vid Södra Sandby och Staffanstorp där ledningen kommer att byggas i nya sträckningar. Genom att flytta ledningen från de tätbebyggda områdena har påverkan minskat avsevärt för hundratals bostäder.
Förnyelsen är viktig för elöverföringen till södra Sverige
Hurva är en stark elektrisk knutpunkt i södra Sverige. Till stationen ansluter bland annat SydVästlänkens likströmskabel. SydVästlänken har en viktig funktion i att öka överföringskapaciteten till södra Sverige och kompensera för det produktionsunderskott som där kan uppstå. Med SydVästlänken i drift kombinerat med en förväntad förbrukningsökning i Malmöregionen kommer effektflödet på anslutande ledningar att öka. För att klara av den ökningen och säkerställa framtida elleveranser behöver ledningen mellan Hurva och Sege att förstärkas.
Svenska kraftnät har nu förnyat 400 kV-ledningen mellan Hurva och Sege. Den 3 november togs den moderniserade ledningen i drift vilket bidrar till att öka kapaciteten till i Malmöregionen. Förnyelsen är också viktig för användningen av förbindelser som SydVästlänken och Baltic Cable.
Svenska kraftnät har nu genomfört förnyelsen av 400 kV-ledningen Hurva-Sege. Under den andra avbrottsperioden, 23 augusti till 26 oktober, har entreprenaden genomförts för den södra delsträckan från Tygelsjö ner till Sege. Därmed är hela sträckan Hurva-Sege förnyad och ledningen kunde återtas i drift 3 november.
Under sommaren har projektet tyvärr drabbats av upprepade stölder av material som jordlinor, bultar, muttrar och stål på våra etableringsplatser längs den södra delsträckan. Stölderna har polisanmälts och kontakt förs med vaktbolag. Vi är väldigt tacksamma om ni håller ögonen öppna och omgående kontaktar oss om ni ser något misstänksamt vid arbetsområdet.
Förnyelsen av 400 kV-ledningen Hurva-Sege fortsätter framåt enligt plan och i juni kunde den förnyade norra delen av sträckan, mellan Hurva och Hardeberga, tas i drift. På den södra delen av ledningssträckan, från Tygelsjö ner till Sege, kommer avbrottsarbeten att utföras under perioden 23 augusti till 26 oktober.
Idag (17 juni) tar ledningen mellan Hurva-Sege åter i drift efter det första avbrottet. Det innebär att ledningen har förnyats på den norra delen av sträckan, från Hurva ner till Tygelsjö, samt den nya sträckningen förbi Södra Sandby. Den andra avbrottsperioden är planerad till 23 augusti-17 oktober och då förnyas den södra delen av ledningssträckan, från Tygelsjö ner till Sege.
Förnyelsen av 400 kV-ledningen Hurva-Sege fortsätter framåt enligt plan. På den norra sträckan, mellan Hurva och Hardeberga, har de gamla stolparna rivits och nya stolpar rests under den första avbrottsperioden. För rivningssträckan förbi Södra Sandby startar i slutet av maj arbeten med att anlägga byggvägar. För den södra sträckan mellan Tygelsjö och Sege förbereds avbrottarbetena som startar i augusti.
Under perioden 2 april till 10 juni kommer avbrott att tas på den befintliga ledningen. Under avbrottsperioden ska befintliga stolpar tas ner och nya stolpar att resas på sträckans norra del, från Hurva till Hardeberga. På den södra delen av sträckan, från Hardeberga till Sege, fortsätter markarbeten under våren
Med start i oktober kommer stolpmonteringen att inledas. Monteringen utförs av Elnos, som är underentreprenör till Linjemontage. Stolparna monteras vid respektive stolpplats för att sedan resas med hjälp av mobilkranar. Det innebär att aktiviteten i projektet ökar under hösten och att tätare byggtrafik är att vänta på vägar i anslutning till ledningsgatan.
Utskick kommer att göras angående intrång för områden där det behöver anläggas vägar och arbetsplatser i jordbruksmark samt hantering av produktionsbortfall där. I utskicket ingår även information för er som söker jordbrukarstöd från EU samt kartor över ytor som ianspråktas för respektive stolpplats i jordbruksmark.
Arbetet med att förnya 400 kV-ledningen mellan Hurva och Sege går vidare med uppförandet av korsningsskydd innan sommaren. Under sommaren fortsätter anläggning av tillfälliga byggvägar och anläggning av stolpfundamenten.
Svenska kraftnät har gett Forum fastighetsekonomi AB i uppdrag att göra en förstudie som syftar till att bedöma den nya ledningens eventuella påverkan på fastighetsvärden till följd av utsiktsstörning. Studien påbörjas preliminärt vecka 10, med fotografering från bostäder/tomtplatser som kan antas bli påverkade av den nya ledningen.
Inför byggstarten bjuder Svenska kraftnät in till informationsmöten där vi tillsammans med ansvarig entreprenör Linjemontage AB informerar om hur förnyelsen kommer att genomföras och svarar på frågor. Vi kommer att ha ett mötestillfälle i Hjärup 10 mars och ett i Södra Sandby 11 mars. Varmt välkomna!
Med början i mars kommer Svenska kraftnät att avverka skog som stämplats för förnyelsen av stamnätsledningen mellan Hurva och Sege, inklusive passagerna vid Staffanstorp och Södra Sandby där ledningen går i ny sträckning. Under februari ska inventeringar av korsningar att genomföras. Det innebär att personal kommer vara ute och göra okulära besiktningar vid platser där ledningen korsar vägar, andra kraftledningar eller annan känslig infrastruktur.
Svenska kraftnät har tecknat avtal med Linjemontage AB för entreprenaden för Hurva-Sege. Med entreprenaden upphandlad går projektet vidare in i byggfasen som inleds med markarbeten under våren 2020. Mer detaljerad information om byggskedet kommer framöver. Inför byggstarten hålls även informationsmöten med möjlighet att träffa personer från Svenska kraftnät och entreprenören som är involverade i arbetet.
Under oktober kommer mer grundligare arkeologiska undersökningar (steg 2) att utföras på ett 40-tal stolpplatser i Hurva-Sege. Arbetena kommer i detta fall att vara begränsade till ledningssträckningen mellan Hardeberg-trakten och Svenska kraftnäts stamnätsstation i Sege.
Under våren har arkeologiundersökningar genomförts utmed sträckan Skatteberga - Rögle/Hardeberga och vid Staffanstorp. Resultaten från undersökningarna analyseras nu för att avgöra om fördjupande undersökningar är nödvändiga under hösten på några av platserna. Under hösten planeras även motsvarande undersökningar mellan Rögle/Hardeberga och Staffanstorp samt vidare mot Sege
Med start i mars ska kompletterande arkeologiska utredningar, så kallade steg 2, göras vid tidigare identifierade platser. I detta skede görs enbart utredningar där ledningen ska byggas i nya sträckningar vid Staffanstorp och Södra Sandby (uppdatering: utredningarna avslutades i mars)
Under sommaren och hösten har planeringen av ledningsförnyelsen gått vidare. Markundersökningarna är färdiga liksom stämplingen av skog. Nästa steg är avverkning och markarbeten under året som kommer.
Under maj och juni utför Svenska kraftnät arkeologiska undersökningar på fastigheter längs den befintliga ledningssträckan. Detta görs för att identifiera arkeologiska fynd så att vi kan ta hänsyn till dessa under arbetet med ledningen.
Svenska kraftnät undersöker markförhållanden vid stolpplatser mellan längs den planerade ledningssträckan för Hurva-Sege. Förhållandena i marken undersöks för att vi ska kunna bestämma vilken typ av stolpar och fundament som ska användas vid respektive stolpplats.
Under juni och juli kommer inventeringar av naturvärden att utföras på fastigheter längs den befintliga ledningssträckan. Inventeringarna görs för att identifiera skyddsvärda naturvärden så att vi kan ta hänsyn till dessa i planering och utförande av ledningsförnyelsen.
Den 28 mars kommer Svenska kraftnät att hålla ett öppet hus i Södra Sandby, i Killebäckskolan. Ni är då varmt välkomna att komma och prata med oss som arbetar med projektet och få svar på era frågor. Ingen presentation eller annat är inplanerat så det går lika bra att komma när som helst mellan 16.00 och 19.00.