Tema: Flexibilitet
Flexibilitet blir allt viktigare för ett robust och effektivt elsystem, särskilt för att Sverige ska klara den gröna omställningen.
Vad är flexibilitet?
Flexibilitet är ett samlingsbegrepp med olika syften för kraftsystemet och handlar om förmågan att anpassa sin produktion, förbrukning eller sitt nätutnyttjande om och när det ger nytta för kraftsystemet. Ungefär som när vi hemma släcker lamporna eller drar ner värmen när elen är dyr, eller kör torktumlaren när elen är billig. Den flexibiliteten ger förutsättningar och verktyg för att hantera de stora och snabba variationer i krav och behov som kraftsystemet måste kunna hantera.
Flexibilitet är viktigt
I takt med ett förändrat kraftsystem så behöver fler aktörer vara flexibla i sin produktion och användning av el. Här kan både elanvändare och elproducenter bidra. Detta behövs både för att bidra till energiförflyttningar och för att balansera elsystemet. Annars klarar inte Sverige av att öka elförbrukningen och samtidigt bibehålla en god leveransförmåga.
För Svenska kraftnät innebär det att vi behöver realisera potentialen i flexibilitet så att det blir till nyttor för kraftsystemet. För att att göra det krävs både nya angreppssätt och samarbeten mellan alla inblandade aktörer.
Definitioner: Flexibilitet
Flexibilitet är elsystemets förmåga att hantera variationer och osäkerheter i produktion, efterfrågan och nätkapacitet.
Att vara flexibel innebär en reaktion på en extern signal som medför en förändring av produktion, förbrukning eller nätnyttjande jämfört med vad som annars skulle skett (utan signalen).