Nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel
Vattenkraft har en viktig roll i elsystemet genom sina förmågor att stabilisera kraftsystemet, som reglerkraft och som det kraftslag som producerar mest el i Sverige och Norden. Svenska kraftnät arbetar för att tydliggöra betydelsen av vattenkraftens förmågor för att upprätthålla en trygg elförsörjning.
Betydelsen av effektiv tillgång till vattenkraft ökar i takt med både elektrifieringen av samhället och ökade behov av balansering relaterat till introduktion av mer vind- och solkraft. Den stora nytta vattenkraften ger samhället ska dock balanseras mot den påverkan vattenkraften har på vattendragens ekosystem.
För att minska denna påverkan ska tillstånden för i princip all vattenkraft i Sverige omprövas. Omprövningen ska leda till största möjliga nytta för vattenmiljö och en effektiv tillgång till vattenkraftsel. Svenska kraftnäts arbete ger här underlag för att väga miljöbehovet mot andra samhällsintressen, såsom elförsörjningen.
2 100 vattenkraftverk ska omprövas
Idag har Sverige cirka 2 100 vattenkraftverk. Många av dem är äldre än 40 år och saknar miljövillkor som beslutats med stöd av miljöbalken. 2019 beslutade riksdagen att alla vattenkraftverk ska förses med moderna miljövillkor genom omprövning av tillstånden.
Regeringen har i olika omgångar beslutat om paus i omprövningsprocessen. Enligt aktuellt beslut återupptas omprövningen för moderna miljövillkor den 1 juli 2025.
Arbetet beräknas pågå i 20 år.
Syftet med den nationella planen är att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Planen har nationell helhetssyn och beskriver hur samordningen och vägledningen inför omprövningarna ska gå till. Den innehåller även information om begreppen ”vattenmiljönytta” respektive ”effektiv tillgång till vattenkraftsel”.
Information om hur prövningsprocessen går till finns på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats
En effektiv tillgång till vattenkraftsel beskrivs i 27 § punkterna ett till tre i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter.
- Största möjliga reglerförmåga i elproduktionen
- Att behov av ökad effekt främst kan tillgodoses i befintliga vattenkraftverk
- Elberedskap och nationell, regional och lokal stabilitet i elsystemet
Detta har Svenska kraftnät specificerat till att omfatta: reglerförmåga, bidrag till kraftsystemstabilitet (till exempel frekvens och spänning), bidrag till effekttillräcklighet, elproduktion och elberedskapsförmågor samt påverkan på regional- och lokal stabilitet.
Nationella riktvärden
Som en del i planen anges ett riktvärde på nationell nivå (1,5 terawattimmar) för vad som kan anses utgöra betydande negativ påverkan på kraftproduktion. Det nationella riktvärdet är även fördelat per huvudavrinningsområde (HARO-värde), men anger inte en gräns för vilka miljövillkor som kan föreskrivas.
Som vägledning anges också de kraftverk som har störst nationell betydelse för balansering. Vidare redovisas de avrinningsområden där särskild hänsyn ska tas till elberedskap och dammsäkerhet. Riktvärdena för reglerförmåga och elproduktion bör användas av de länsstyrelser som är vattenmyndigheter vid förklarande av en vattenförekomst som kraftigt modifierad. Riktvärdena kan även användas som en indikation för att det finns behov av undantag i normsättningen. När en vattenförekomst förklaras som kraftigt modifierad blir målsättningen att nå god ekologisk potential istället för god ekologisk status.
Det är de länsstyrelser som utgör vattenmyndigheter som i huvudsak ska beakta vattenkraftens förmågor i sin fördjupade normöversyn.
Översikt över arbetet
Regeringen har givit Svenska kraftnät, Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) och Energimyndigheten i uppdrag att arbeta med den nationella planen för omprövning av vattenkraft. Havs- och Vattenmyndigheten har huvudansvaret och Energimyndigheten och Svenska kraftnät bidrar med analyser kopplade till en effektiv tillgång på vattenkraftsel.
Svenska kraftnät har utöver detta andra regeringsuppdrag kring vattenkraften.
Svenska kraftnät har tillsammans med Energimyndigheten och Vattenmyndigheten i Västerhavet, i samverkan med övriga vattenmyndigheter, genomfört ett gemensamt projekt i form av en fallstudie i Gullspångsälven. Syftet med projektet har varit att beskriva och analysera påverkan på en effektiv tillgång till vattenkraftsel som följd av miljöåtgärder i Gullspångsälven (hela avrinningsområdet).
Samarbetet har resulterat i ökad förståelse för varandras uppdrag och en tydligare väg framåt för samarbetet.
Simuleringsresultaten för Gullspångsälven:
- Visar att utpekande av kraftigt modifierade vattenförekomster och fastställande av mindre stränga krav har minskat påverkan på reglerförmåga och elproduktion.
- Indikerar ändå en relativt hög påverkan på reglerförmåga och elproduktion. Detta beror till stor del på de miljöåtgärder som behövs för att tillgodose Natura 2000-krav.
För att i framtiden kunna optimera normsättning på vattenförekomstnivå på ett ännu bättre sätt behövs en djupare förståelse av åtgärders påverkan på samband mellan hydrologi (tillgång till vatten) och påverkan på elsystemets förmågor i ett avrinningsområdesperspektiv.
- I arbetet framöver kommer Energimyndigheten och Svenska kraftnät, i fråga om vattenkraftverk som myndigheterna bedömer har särskild betydelse för elsystemet, att leverera underlag till de länsstyrelser som utgör vattenmyndigheter.
- Med hjälp av underlaget från Energimyndigheten och Svenska kraftnät kommer de länsstyrelser som är vattenmyndigheter att kunna göra bättre avvägningar i sitt arbete med att se över och vid behov revidera miljökvalitetsnormer för vattenkraftspåverkade vattenförekomster.
- Det finns ett fortsatt behov av en kartläggning på nationell nivå av vilka särskilda miljöanpassningar som behöver genomföras till följd av Natura 2000-bestämmelser. Det är viktigt eftersom dessa åtgärder kan utgöra en särskild risk för en betydande påverkan på vattenkraftens förmågor och möjligheten att minimera påverkan på elsystemet.
Projektet genomfördes fram till sommaren 2023 och har haft en referensgrupp bestående av verksamhetsutövare i området, berörda länsstyrelser, SMHI och Havs- och vattenmyndigheten.
PM: Vattenkraftens förmågor i Gullspångsälvens avrinningsområde (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Mer om projektet
Arbetet syftade dels till att ge ytterligare underlag till beslut om miljökvalitetsnormer i hela Gullspångsälven, så att vattendelegationen ska få en beskrivning av konsekvenserna för vattenkraftens förmågor till följd av miljöanpassning. Dels till att utveckla en metod som kan användas i andra avrinningsområden för att bedöma betydande negativ påverkan på vattenkraften.
Underlagsrapport från Sweco: Modellering Gullspångsälven (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Regeringuppdrag: Att kartlägga de konsekvenser för elsystemet som omprövning av vattenkraft medför m.m. (2023)
2024-10-18: PM: Uppdateringar och rättelser avseende återrapportering av regeringsuppdrag Att kartlägga de konsekvenser för elsystemet som omprövning av (.pdf) Öppnas i nytt fönster
vattenkraft medför m.m. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Regeringsuppdrag: Uppdrag att utreda vattenkraftens lokala och regionala nyttor för kraftsystemet (2022)
Nedlagt av regeringen i februari 2023 och med ett nytt regeringsuppdrag.
Regeringsuppdrag: Uppdrag att se över HARO-värdena i den nationella planen för moderna miljövillkor (2020) (.html) Öppnas i nytt fönster
Regeringsuppdrag: Nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften (2019) (länk saknas)
Information finns på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats (.html) Öppnas i nytt fönster
Svenska kraftnät: Långsiktig marknadsanalys 2021 (.pdf) Öppnas i nytt fönster
I kapitel 6.3 finns scenarier för miljöåtgärders påverkan på vattenkraften.
Energimyndigheten: Vattenkraftens reglerbidrag och värde för elsystemet (2016) (.pdf) Öppnas i nytt fönster
År 2000 beslutade EU om ramdirektiv för vatten (Vattendirektivet). I direktivet finns krav på vad EU-länderna minst ska klara av vad gäller vattenkvalitet och tillgång på vatten. Vattendirektivet infördes i svensk lagstiftning år 2004 genom miljöbalken och tillhörande förordningar.
I januari 2019 fick Sverige ny lagstiftning om att Sverige ska ha moderna miljökrav på svensk vattenkraft. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät fick i uppdrag att ta fram ett förslag till plan för hur det ska göras.
Sommaren 2020 beslutade regeringen om Nationell plan för omprövning av vattenkraft (NAP).Den nationella planen ska säkerställa att de krav som följer av EU:s ramdirektiv för vatten uppfylls utan att det medför orimliga konsekvenser för vattenkraftens reglerförmåga. Hänsyn ska även tas till vattenkraftens betydelse för elberedskapen i ett nationellt perspektiv.
NAP finns för nedladdning på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats: Regeringens beslut och prövningsgrupper - Nationell plan för omprövning av vattenkraft (.html) Öppnas i nytt fönster
Frågor och svar om NAP på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats (.html) Öppnas i nytt fönster