Elområdesöversyn
Nu görs en gemensam översyn av indelningen av elområden i Europa. Svenska kraftnät ansvarar som systemansvarig för det svenska överföringssystemet för el, för att genomföra Sveriges översyn. Arbetet styrs av EU:s gemensamma regelverk.
Elområdesöversynen är ett steg i införandet av EU:s inre marknad för el. Arbetet kommer att resultera i ett gemensamt förslag om att ändra eller bibehålla nuvarande elområden. Att vi gör en översyn betyder alltså inte automatiskt att nuvarande elområdesindelning förändras.
Svenska kraftnät ansvarar, som systemansvarig för det svenska överföringssystemet för el, för att genomföra Sveriges översyn. Vårt mål är en korrekt prissättning för våra kunder oavsett var i nätet de är belägna och förutsättningar för att hantera strukturella flaskhalsar i transmissionsnätet på ett effektivt sätt.
Planen är att publicera resultaten för den gemensamma europeiska elområdesöversynen under våren 2025.
Vad händer nu
Elområdesöversynen är i slutfasen. Det som kvarstår är att slutföra alla kombinationer av konfigurationer för nationell elområdesindelning för region Centraleuropa (BZRR CE) i enlighet med beslutad metod.
När det är klart kommer resultaten från elområdesöversynen att publiceras:
- en gemensam rapport för studien som helhet
- förslag till EUs medlemsländer om att antingen bibehålla eller förändra nuvarande elområdesindelning.
Både rapport och förslag ska förankras inom det europeiska samarbetet.
Förslaget ska lämnas till alla berörda medlemsstater eller deras utsedda tillsynsmyndigheter. För Sveriges del ser det ut som att den nationella beslutsinstansen blir regeringen.
Om det skulle bli ett beslut om en förändring av elområden kan förändringen vara genomförd som tidigast under 2027.
En eventuellt förändrad elområdesindelning kommer att påverka förutsättningarna för elmarknadens aktörer. Det är därför viktigt med en god dialog där aktörerna har tillgång till relevant information och möjlighet att vara med och lämna synpunkter. Bland annat har det hållits EU-gemensamma konsultationer.
På EU-nivå finns en gemensam referensgrupp för arbetet med elområdesöversynen (Bidding Zone Review Consultative Group). Den består av representanter för bland annat branschorganisationer, forskningsinstitut samt tankesmedjor. Mer information om referensgruppen, medlemmar och material från mötena finns på engelska på ENTSO-Es webbplats under rubriken Stakeholder interaction
Har du frågor om elområdesöversynenoch arbetsprocessen? Mejla vår funktionsbrevlåda: elomradesoversyn@svk.se
Arbetet och processen hittills
Själva elområdesöversynen inleddes 2022, efter att ACER fattat beslut om vilken metod vi ska använda och vilka alternativa elområden som vi ska undersöka.
Den 19 juli-2 september håller ENTSO-E en konsultation inom pågående elområdesöversyn. Konsultationen avser marknadslikviditet och transaktionskostnader samt övergångskostnader.
Rapport om marknadslikviditet på engelska: The impact of bidding zone changes on liquidity & transaction costs (published 17 June 2024) (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Rapport om transaktionskostnader på engelska: Transition costs of bidding zone reconfigurations (published 6 December 2023) (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Webbinarium 20 augusti
Den 20 augusti, 10.00-13.00, anordnar ENTSO-E ett webbinarium om konsultationen. Föranmälan senast den 19 augusti via webbformulär på ENTSO-E:s webbplats
På webbinariet presenterar Svenska kraftnät tillsammans med övriga systemoperatörer i EU arbetet med de aktuella utvärderingskriterierna. Aktörer kommer att få möjlighet ställa frågor.
Intressenter får tillgång till högupplösta kartor som visar de alternativa elområden som analyseras i elområdesöversynen. Kartorna visar samma information som de som publicerades i ACER:s beslut om alternativa elområden att analysera.
Intressenter får tillgång till stödmaterial för att se vilka noder som kommer att tillhöra respektive elområde enligt ACERS förslag.
I augusti 2022 fattade ACER beslut om vilka alternativa elområden som ska utredas inom elområdesöversynen.
ACERs beslut om alternativa elområden att analysera och alla bilagor till beslutet (engelska)
Svenska kraftnät och övriga nordiska TSO:er lämnade in sitt förslag om alternativa elområden att utreda vidare till tillsynsmyndigheterna i oktober 2019, samtidigt som förslaget om metod för elområdesöversynen. Förslagen om alternativa elområden ska utgå från fastställda kriterier om förekomst av strukturella överbelastningar transmissionsnätet.
Svenska kraftnät föreslog tre alternativa indelningar för utredning:
- Ett nytt elområde för Storstockholm.
- Sammanslagning av dagens SE3 och SE4.
- Sammanslagning av dagens SE1 och SE2.
Eftersom tillsynsmyndigheterna inte enhälligt kunde godkänna TSO:ernas förslag, så lämnades det till ACER för beslut.
ACER begärde in ytterligare underlag i form av så kallade nodprissimuleringar. Nodprissimuleringarna innebar att varje nod i transmissionsnätet modellerades som ett eget elområde. Detta innebär att ta hänsyn till alla relevanta överföringsbegränsningar i marknadskopplingen, vilket resulterar i information om det lokala värdet av energi i varje nod. Resultaten av nodprissimuleringarna levererades till ACER och användes sedan för att kartlägga förekomsten av strukturella flaskhalsar i transmissionsnätet, det vill säga var det kan vara intressant att utreda en ny elområdesgräns.
Den europeiska samarbetsorganisationen för systemansvariga för elöverföringssystem ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators) publicerade i juni 2022 en rapport om det ytterligare underlag vi lämnat in till ACER.
Rapporten finns för nedladdning på engelska via ENTSO-Es webbplats (på engelska): Report on the Locational Marginal Pricing. Study of the Bidding Zone Review Process (.pdf) Öppnas i nytt fönster
I november 2020 fattade ACER beslut om vilken metod som ska användas för elområdesöversynen.
Beslutad metod för gemensam europeisk elområdesöversyn (engelska) (.pdf) Öppnas i nytt fönster
De europeiska TSO:erna lämnade sitt gemensamma förslag om metod, antaganden och scenarion för den kommande översynen av elområden till tillsynsmyndigheterna i oktober 2019. Förslaget kompletterades i februari 2020 på tillsynsmyndigheternas begäran.
Tillsynsmyndigheterna kunde inte enhälligt godkänna TSO:ernas förslag och överlämnade till ACER att fatta beslut om metod och alternativa elområden.
Mer om elområdesöversynen
Svenska kraftnät arbetar för en korrekt och transparent elområdesindelning som ger goda förutsättningar för det nordiska kraftsystemet. Det innebär bland annat:
- en korrekt prissättning för aktörerna i kraftsystemet, oavsett var i nätet de finns
- förutsättningar för effektiv hantering av strukturella överföringsbegränsningar i överföringssystemet.
- förutsättningar för säker och kostnadseffektiv drift och utveckling av kraftsystemet.
Kraftsystemet är under ständig förändring. Det innebär att förutsättningarna för indelningen i elområden förändras. EU har därför beslutat om att översyn av elområdesindelningen i Europa ska ske återkommande.
EU:s regelverk styr hur genomförandet av översynen ska gå till. Arbetet ska godkännas av de nationella tillsynsmyndigheterna. Om de inte kommer överens i en fråga så överlämnas den till EUs byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter, ACER (European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators) för beslut. Processen kräver samordning på flera nivåer och arbetet bedrivs samtidigt på europeisk, nordisk och svensk nivå.
Tidplanen styrs av godkännandeprocessen inom EU. Det innebär att den är förenad med stor osäkerhet och justeras i enlighet med beslut på europeisk och nordisk nivå.
Arbetet är ett steg mot EUs inre marknad för el och styrs av EU:s regelverk, bland annat artikel 32 i förordningen om kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM) och Elmarknadsförordningens artikel 14. Regelverkent anger bland annat hur den gemensamma elområdesöversynen ska gå till och vilken instans som fattar beslut om vad.