Samhällsplanering
Om du planerar åtgärder i närheten av transmissionsnätet för el, ska du samråda med oss. Det är viktigt för att skydda våra anläggningar och framför allt för att undvika skador på människor och egendom. Det är också viktigt för att Svenska kraftnät ges möjlighet att framöver förnya och förstärka befintliga ledningar. Svenska kraftnät är också remissinstans i vår roll som myndighet för elberedskap och i frågor om dammsäkerhet.
- översiktsplaner
- detaljplaner
- förhandsbesked och bygglov
- nätkoncessioner
- vindkraftverk/vindkraftsparker
- vägar och järnvägar (nya och förstärkningar av befintliga)
- vattenskyddsområden
- dagvattenanläggningar och viltvatten
- biotopskydd
- naturreservat
- täktverksamheter
- uppsättning av belysning/belysningsstolpar
- hårdgörande av ytor
- cykelbanor med mera
- dammsäkerhetshöjande åtgärder - mer på våra sidor om dammsäkerhet.
- distributionsanläggning (El, tele, fjärrvärme, fiber, VA med mera). Läs om elsäkerhet vid byggnation.
Observera att vi även ska delta i samråd i icke-bygglovpliktiga fall såsom vid bygge av friggebodar, attefallshus och ladugårdar, om dessa planeras i närheten av våra anläggningar.
När ska Svenska kraftnät höras i samråd?
Om åtgärder planeras inom 500 meter från Svenska kraftnäts anläggningar vill vi bli remitterade, alltså hörda i samråd.
Samråd behövs för att säkerställa tillräckligt avstånd till våra befintliga anläggningar, både av säkerhetsskäl. Det krävs också för att Svenska kraftnät ska ha möjlighet att förstärka och förnya befintliga ledningar i den utsträckning som krävs för att möta samhällets ökade elbehov.
Vilka avstånd som ska hållas för möjliggöra förstärkning och förnyelse av nätet bedrivs närmare på sidan Transmissionsnätet är riksintresse.
Vid byggnation i närheten av våra ledningar ska hänsyn tas till flera aspekter.
Elsäkerhet
Elsäkerhetsfrågor behöver beaktas redan i planeringsskedet. Läs mer om elsäkerhet.
Vissa förändringar som görs inom 500 meter från Svenska kraftnäts anläggningar ska anmälas till oss för att minimera risken för olyckor.
Detta gäller bland annat
- vid korsning eller parallellgående av ledning
- vid uppförande av ny bebyggelse
- gatubelysning
- stängsel
- solceller
- sopsugar
- VVS
eller andra elektrifierade föremål i närheten av Svenska kraftnäts anläggningar.
Anmäl ändring i kringliggande anläggning
Magnetfält
Vid planering av nya bostäder, skolor eller förskolor behöver även magnetfält beaktas. Läs mer om magnetfält.
Svenska kraftnät gör bara anpassningar av sina anläggningar när det kan anses vara samhällsekonomiskt rimligt eller det finns en skyldighet enligt författning.
Svenska kraftnät är Sveriges elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet. Vid planering av nya anläggningar för elproduktion ska vi remitteras.
Produktionsanläggningar och elnätsanläggningar kan vara anmälningspliktiga enligt elberedskapslagen. I vår föreskrift SvKFS 2023:1 anges vilka anläggningar som omfattas av anmälningsskyldigheten.
För att få uppföra anläggningar i eller nära vattenområden kan det krävas tillstånd enligt miljöbalken. Innan mark- och miljödomstolen kan ge ett sådant tillstånd kan den planerade åtgärden behöva prövas enligt elberedskapslagen.
Här hittar du information och blanketter för anmälan om förändring i elförsörjningen.
Hur går samråd och remittering till?
Samråd och remisser till Svenska kraftnät skickas till registrator@svk.se. Underlaget ska innehålla fullständig beskrivning av verksamhet och tydliga kartor.
Observera att när det gäller Svenska kraftnäts dotterbolag Svensk Kraftreserv AB, ska samråd skickas direkt till dotterbolaget. Kontaktuppgifter till Svensk Kraftreserv AB.