Internationellt samarbete
Svenska kraftnät har i uppdrag att främja en öppen svensk, nordisk och europeisk marknad för el. Internationellt samarbete är viktigt och en förutsättning för att Svenska kraftnät ska kunna utföra sina uppdrag i en alltmer internationell miljö. Tillsammans med andra systemoperatörer för transmissionsnät bidrar verket bland annat till byggandet av den europeiska energiunionen och till målet om ett klimatneutralt EU.
Svenska kraftnät deltar sedan många år i flera internationella samarbeten och på olika nivåer. På europeisk nivå deltar Svenska kraftnät framförallt i samarbetet inom ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Regionalt samarbetar myndigheten med övriga nordiska systemoperatörer samt baltiska motsvarigheter.
Genom det internationella samarbetet bidrar Svenska kraftnät till en hållbar, trygg och konkurrenskraftig energiförsörjning. Utöver det har systemoperatörer för transmissionsnät i Europa pekats ut som möjliggörare till flera av de initiativ som nämns i EU:s Green deal (den Gröna given) så som utbyggnad av förnybar energi där en utbyggnad av elnätet är nödvändigt.
Rapporter
Entso-E: Winter Outlook 2023-2024 (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Samarbetsorgan
Internationella samarbetsorgan där Svenska kraftnät ingår.
ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) representerar cirka 40 systemoperatörer för transmissionsnät (TSO, Transmission System Operator) från över 30 länder i Europa.
ENTSO-E inrättades och fick juridiska mandat 2009 genom EU:s tredje lagstiftningspaket för den inre energimarknaden. Svenska kraftnät är medlem i ENTSO-E sedan bildandet och aktiv i flera av dess nära 200 arbets- och expertgrupper.
Arbetet i ENTSO-E
ENTSO-E och dess medlemmar bidrar till EU:s energipolitiska mål genom att verka för en säker och pålitlig drift av det alltmer komplexa transmissionsnätet, delta i arbetet med nätutveckling mellan länder och integrering av förnybar energi samt delta i fullbordandet av den inre elmarknaden. Ansvaret för samarbetsorganisationen har under åren utvecklats i form av infrastrukturförordningen och ökade krav på transparens.
Medlemmarna i ENTSO-E bedriver ett omfattande arbete med att ta fram planer, medverka i arbetet med och införandet av nya förordningar och direktiv. I det regionala samarbetet med nordiska och östersjöaktörer genomförs sen detta. Motsvarande gäller för övriga regioner inom EU.
Den europeiska nätutvecklingsplanen
Exempel på lagstadgade planer där ENTSO-E är den europeiska nätutvecklingsplanen TYNDP – Ten Year Network Development Plan vilken utgör underlag för möjliga PCI-satsningar (Projects of Common Interest). ENTSO-E genomför även tillräcklighetsstudier för kraftsystemet.
Gemensam europeisk lagstiftning
Bland direktiv och förordningar medverkar Svenska kraftnät i ENTSO-E:s framtagning av nätkoder (gemensam europeisk lagstiftning) och bidrar med synpunkter på annan lagstiftning. Inom ENTSO-E görs även implementering av gemensamma europeiska balanseringsplattformar och nätmodeller, vilka utgör en viktig grund för elmarknaden och ökad driftsäkerhet.
Uppdelning och avregleringen av energimarknaden har gjort att ENTSO-E och systemoperatörerna alltmer fått rollen som mötesplatsen vilken där energimarknadens aktörer kan interagera på marknaden.
I Norden samarbetar Svenska kraftnät med sina motsvarigheter i Danmark (Energinet), Finland (Fingrid) och Norge (Statnett).
Inom ramen för samarbetet drivs flera projekt som Nordisk balanseringsmodell och utveckling av Regionala samordningscentrum i Köpenhamn. I samarbetet ingår också samverkan med intressenter.
Nordiska samarbetscentra – Nordic RCC (Regional Coordination Center)
Nordens regionala samordningscenter (RCC) ägs av de fyra systemansvariga för överföringssystemen (TSO) i Norden. RCC hjälper de nationella systemansvariga för överföringssystemen att upprätthålla driftsäkerheten i kraftsystemen i Finland, Norge, Sverige och Danmark. Det nordiska kontoret ligger i Köpenhamn (Nordic RCC).
Genom att samarbete kring gemensamma tjänster, så som beräkningar för avhjälpande åtgärder utan begränsning till nationella gränser, uppnås ökad kostnadseffektivitet.
I Östersjöregionen samarbetar Svenska kraftnät med systemoperatörerna i Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Polen, Estland, Lettland och Litauen. Inom ramen för samarbetet drivs flera projekt som regionala nätutvecklingsplaner och metoder för kapacitetsberäkning.
Ett exempel är Baltic Offshore Grid Initiative – ett samarbete för att ta fram gemensamma planeringsprinciper för ett havsbaserat transmissionsnät, möjliggöra att det blir en del av ENTSO-E:s tioårs nätutvecklingsplan samt genomföra studier som stödjer den gemensamma visionen om ett havsbaserat transmissionsnät i Östersjön.
Initiativet väntas bidra till minskade utsläpp av koldioxid och till utvecklingen av ett framtida mer miljövänligt energisystem.
CIGRE
Svenska kraftnät deltar även i CIGRE - International Council on Large Electric Systems. CIGRE verkar för internationellt samarbete och informationsutbyte inom forskning och utveckling inom områdena generering och överföring av elektrisk energi och elsystemrelaterade frågeställningar.
Organisationen engagerar hela branschen bland annat produktions- och nätföretag, leverantörer, universitet och högskolor.
Besök CIGRE - International Council on Large Electric Systems
WEC
Svenska kraftnät är även del av WEC - World Energy Council, en internationella energiorganisation med över 90 medlemsländer.