Förbättrad förvaltning av stationer
På Svenska kraftnät vill vi utveckla vårt arbete med att sköta transmissionsnätets stationer. Istället för att laga komponenter när de är trasiga eller när de har använts en viss tid, vill vi byta ut eller underhålla dem innan de går sönder. Med andra ord vill vi gå från avhjälpande och kalenderstyrd förvaltning till en förvaltning som baseras på komponenteras faktiska tillstånd.
Om vi kan ta reda på hur frånskiljarna, brytarna, transformatorerna och de andra komponenterna i transmissionsnätets stationer mår, kan vi byta ut dem som löper hög risk att gå sönder.
Automatisk datainsamling för förvaltningsändamål
I projektet "Automatisk datainsamling för förvaltningsändamål" utreder vi tillsammans med RISE (Research institute of Sweden) hur vi på bästa sätt ska ta reda på hur komponenterna i våra stationer mår. Syftet är att se om det är genomförbart att samla in, överföra, lagra och analysera tillståndet för komponenterna.
Som ett exempel har vi i projektet installerat mätutrustning som samlar in data om hur lång tid det tar för varje frånskiljare att koppla in eller ur en ledning. Om vi kan se att det börjar ta längre tid för en frånskiljare vet vi att det är dags att underhålla eller byta ut den.
Använda energimätare för att upptäcka fel
Ett annat exempel är att vi använder energimätare för att kunna upptäcka om något element i våra kondensatorspänningstransformatorer har gått sönder.
Kondensatorspänningstransformatorerna används för att minska spänningen i nätet så att kraftsystemets instrument klarar av att mäta spänningen. De består av flera kondensatorelement, som kan gå sönder vid åsknedslag eller på grund av hög ålder.
Förhoppningen är att vi genom energimätarna ska kunna se om spänningen ändras och därigenom få reda på om ett sådant element har gått sönder.