Den antagonistiska hotbilden
Elförsörjningen och dammanläggningar är viktiga samhällsfunktioner i Sverige och behöver därför skyddas mot bland annat medvetna angrepp. En viktig del i arbetet med säkerhetsskyddsanalysen är att identifiera vilka antagonistiska hot den ska skyddas emot.
Utifrån den samlade hotbilden bedömer ni hur säkerhetshotet kan påverka er verksamhet och om det finns behov av att vidta ytterligare säkerhetsskyddsåtgärder.
Ett säkerhetshot uppstår då en aktör har både avsikt och förmåga att genomföra skadliga handlingar riktat mot den säkerhetskänsliga verksamheten. Eftersom en aktörs avsikt kan förändras snabbt är en hotbild kortsiktig och behöver uppdateras löpande.
Svenska kraftnäts öppna hotbild för elförsörjningen
Svenska kraftnät har tagit fram en öppet redovisad hotbild med olika typer av antagonister, omvärldsbevakning och bedömning av terrorhotnivåer samt de antagonistiska hot som Svenska kraftnät anser vara mest relevanta för verksamheter i elförsörjningen.
Hotbilden kan vara ett av flera underlag i elförsörjningens arbete med att identifiera hot och sårbarheter för er verksamhet.
Öppen antagonistisk hotbild för elförsörjningen - maj 2024 (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Stöd för att identifiera säkerhetshot
Verksamhetsutövare ska identifiera säkerhetshot kopplat till de identifierade säkerhetshoten och den säkerhetskänsliga verksamheten i stort. Som stöd i det arbetet rekommenderar Svenska kraftnät att ni bland annat tar del av:
Säkerhetspolisens årsbok (.html) Öppnas i nytt fönster
Militära underrättelsetjänstens årsöversikt
Försvarets radioanstalts årsrapport (.html) Öppnas i nytt fönster
Nationella cybersäkerhetscentrets publikationer
Säkerhetspolisens dimensionerade antagonistiska förmågor
Säkerhetspolisen kommer tillhandahålla dimensionerande antagonistiska förmågor till verksamhetsutövare, om det inte är olämpligt. Verksamhetsutövare ska dimensionera vissa säkerhetsskyddsåtgärder utifrån beskrivningen av dimensionerande antagonistiska förmågor.
Säkerhetspolisen har tidigare tillhandahållit en dimensionerande hotbeskrivning (DHB) för vissa verksamhetsutövare som bedriver särskilt säkerhetskänslig verksamhet. DHB har utgått i samband med de senaste föreskrifterna från Säkerhetspolisen och kommer därför inte längre att tillhandahållas.