Jord- och skogsbruk - elsäkerhet
Information om vad du ska tänka på när det gäller elsäkerhet vid skogs- och jordbruk.
I tabellen anges vilka typer av större brännbara upplag som avses och i vilka volymer som dessa räknas som större upplag.
Tabellen anger även de skyddsavstånd som beräknats för de valda typfallen av upplag med brännbart material. Skyddsavståndet avser det horisontella avståndet mellan friledningen och upplaget med brännbart material.
För avstånd gällande hantering av explosiv vara och brandfarlig vara så hänvisas till: Hantering av explosiv och brandfarlig vara.
Obs! Eftersom Svenska kraftnät bara råder över området som ligger inom ledningsrätt så är skyddsavstånden utanför dessa områden endast rekommenderade avstånd.
Material | Geometri | Mängd |
Skyddsavstånd till |
---|---|---|---|
Flis |
X=25 m² X=50 m² X=200 m² |
10 m 15 m 30 m |
|
Grot eller motsvarande skogsavfall |
X=25 m² X=50 m² X=200 m² |
10 m 20 m 40 m |
|
Virke, lastpallar eller annat sågat material |
X= 5 m X= 10 m X= 50 m |
15 m 25 m 70 m |
|
Timmer |
X=5 m X=10 m X=50 m |
10 m 15 m 50 m |
|
Balar av halm eller ensilage |
X= 5 m X= 10 m X= 50 m |
10 m 15 m 45 m |
Om ett träd fälls intill en kraftledning kan det uppstå elektriska olyckor eller elavbrott om trädet hamnar på ledningen. Kontakta alltid Svenska kraftnät om det finns risk att ett träd kommer att falla närmare än 3,5 meter från linorna.
Håll alltid säkerhetsavståndet när du jobbar i närheten av ledningar! Om det skulle bli en skada på stolpar och stag, kontakta omedelbart Svenska kraftnät på telefon 010-475 80 00.
När du kör en skogsbruksmaskin
Om du kör en skogsbruksmaskin är det viktigt att vara försiktig i närheten av och under kraftledningen.
- Kontakta Svenska kraftnät om ditt fordon tillsammans med utrustning och eventuell last är högre än 3,3 meter. Då gör vi en bedömning för den aktuella ledningen.
- Studera terrängen i förväg där ledningen går och korsa ledningsgatan nära stolparna. Varken fordon, utrustning eller last får komma innanför kraftledningens säkerhetsavstånd.
- Märk ut stolparnas staglinor i förväg så att du inte kör på dem av misstag så att de skadas. Det kan leda till allvarliga skador på ledningen.
- Kör aldrig mellan stolpbenen eller mellan stolpe och stag. Stolpen kan skadas allvarligt så att ledningen kan falla ner.
- Klättra aldrig upp på lasten på en skogsmaskin under kraftledningen, det är livsfarligt!
- Det är förbjudet att parkera fordon eller maskiner närmare än 10 meter från ledningen.
- Tänk på att ett fordon eller en maskin lätt kan förvandlas till en spännande lekplats för barn. En lek som kan bli mycket farlig om den står parkerad under ledningen.
- Arbetsvägar som går under ledningsgator ska höjdbegränsas genom att en vägportal monteras vid ledningsgatans gränser. Portalens höjd ska väljas efter överenskommelse med Svenska kraftnät.
- Tanka aldrig ett fordon eller en maskin närmare än 60 meter från en kraftledning.
- Kontrollerad mark- eller hyggesbränning är inte tillåtet under eller nära Svenska kraftnäts ledningar. Värme från en bränning kan skada viktiga delar av kraftledningen. Det kan orsaka driftstörningar eller skador på person eller egendom.
Information om mark- eller hyggesbränning
Markägare får bränna mark fram till en begränsningslinje av 20 meter från en ledning. Om du planerar en sådan kontrollerad mark- eller hyggesbränning måste du göra följande:
- Informera Svenska kraftnät på telefon 010-475 80 00.
- Gör en begränsningslinje parallellt med ledningen, 20 meter från ledningens ytterfas. Den kan antingen grävas fram eller göras med sand som läggs i en halv meter bred sträng.
- Bränn bara om vindriktningen är riktad från kraftledningen. Du får inte spruta vatten mot faslinan eller isolatorkedjorna. Om branden blir okontrollerad får ingen person befinna sig i ledningsgatan eftersom det finns risk för ett elektriskt överslag i rökpelaren.
Som förare av arbetsmaskin är det viktigt att vara försiktig när du kör maskinen under kraftledningen.
Risk för olyckor och tillbud i jordbruksmark kan uppstå när fordon och maskiner framförs eller arbetar i närhet av en luftledning. Som förare av fordon eller maskin är det mycket viktigt att iaktta försiktighet om du framför fordonet eller maskinen inom ledningens försiktighetszon (10 m runt kraftledningen). Tänk på att i förväg planera och riskbedöma fordonets, utrustningens och lastens höjd med hänsyn till luftledningarna. Varken fordon, maskin, utrustning eller last får komma nära luftledningen.
Tänk på följande:
- Ta i förväg reda på hur hög din maskin är för att avgöra om du fritt kan passera under kraftledningen.
- Arbetsvägar som går under ledningsgator ska höjdbegränsas genom att en vägportal monteras vid ledningsgatans gränser. Portalens höjd ska väljas efter överenskommelse med Svenska kraftnät.
- Kör aldrig mellan stolpbenen eller mellan stolpe och stag. Stolpen kan skadas allvarligt så att ledningen kan falla ner.
- Klättra aldrig upp på ett fordon eller en maskin under en kraftledning.
- Det är förbjudet att parkera fordon och maskiner närmare än 10 meter från ledningen.
- Tanka aldrig ett fordon eller en maskin närmare än 60 meter från en kraftledning.
- Tänk på att ett fordon eller en maskin lätt kan förvandlas till en spännande lekplats för barn. En lek som kan bli mycket farlig om maskinen/fordonet den står parkerad under ledningen.
- Akta så att du inte skadar jordledaren som är nedgrävd längs ledningen. Den är till för att jorda stolparna så att de inte blir strömförande. Om jordledaren skulle slitas av när du plöjer, gräver diken eller gör andra markarbeten under kraftledningen, försök inte laga den själv! Kontakta omedelbart Svenska kraftnät.
Kranar får inte ställas upp så att kranarmen eller lasten avsiktligt eller oavsiktligt kan komma inom säkerhetsavståndet 10 meter från ledningens faslina. Detta avstånd ska hållas även om kranen eller motsvarande skulle välta.
Mellan mastens yttersta ände (inklusive förlängningsarm) och ledningen ska det vara ett säkerhetsavstånd som motsvarar hela mastens längd plus 10 meter. Mät avståndet med masten riktad mot ledningen. Det är viktigt att säkerhetsavståndet alltid hålls under hela arbetet.
Att mäta med blotta ögat uppfyller inte kraven för mätning, så använd mätinstrument. Vid stark vind kan kraftledningens linor och isolatorkedjor pendla. Ta hänsyn till det när du beräknar säkerhetsavståndet.
Innan kranen flyttas ska eventuella körvägar markeras med varselband och körvägarna ska vara inmätta. Kranen får bara flyttas på de markerade körvägarna och ska bevakas av en van signalman. Fasta eller rörliga tornkranar får inte placeras så att någon del av kranen eller lasten kan komma innanför elanläggningens säkerhetsavstånd. För att förhindra oavsiktliga rörelser ska kranen spärras mekaniskt.
Om fasta kranar används ska detta framgå i kranplanen. Om en maskin används som inte går att spärra och som vid en felmanöver eller ett haveri kan komma i kontakt med en elektrisk anläggningsdel måste arbetet utföras under så kallad bevakning. Maskinen ska då vara ansluten till kraftledningens jordtag eller jordspett.
Det är enligt ledningsrätten förbjudet att ändra markens utformning under ledningen eller ovan de kablar som är förlagda i marken. Det betyder att det är förbjudet att placera jord-, sten-, eller bergmassor under eller nära ledningen samt ovan kablar.
När jord-, sten-, eller bergmassor läggs upp förändras befintlig marknivå för luft- ledning och markkablars konstruktionsförutsättningar. Det innebär exempelvis att människor eller fordon omedvetet kan komma innanför ledningens elektriska skyddsavstånd och skadas.
Att placera jord-, sten-, eller bergmassor nära kraftledningsstolpar och dess stag eller ovan markkablar kan också innebära att anläggningen påverkas eller skadas samt påverka möjligheten att betjäna vid arbeten.
Använder du odlingsduk under eller nära kraftledning? Det är viktigt att stora odlingsdukar är väl förankrade så att de klarar starka vindar. De ska också förankras för att förhindra att solen värmer upp dem och att de får en sådan lyftkraft att de sliter sig från marken och blåser upp i kraftledningen.
Försök aldrig ta bort en duk som hamnat på vår kraftledning, det är förenat med livsfara, speciellt vid fuktig väderlek! Kontakta Svenska kraftnät så skickar vi personal som kan ta bort duken på ett säkert sätt.
Här följer några råd:
- Fäst duken ordentligt så att den klarar starka vindar.
- Tänk på att luften kan värmas upp under duken och ge lyftkraft som kan slita loss fiberduken.