Allmänhet – Elsäkerhet vid kraftledning
Våra anläggningar byggs för att minimera risken för olyckor. De underhålls och övervakas så att inga oförutsedda fel ska ske som kan påverka allmänheten. Vårt mål är att inga olycksfall orsakade av el ska ske på eller vid Svenska kraftnäts anläggningar.
Svenska kraftnät ansvarar för elsäkerheten i transmissionsnätet, men alla människor måste vara varsamma när det kommer till el. Det är viktigt att du följer de regler och avstånd som finns. Ett träd som faller eller en maskin som hanteras oförsiktigt kan skada människor eller mörklägga en hel stad. Chansa aldrig och ta inga risker nära kraftledningar. El kan orsaka skador även om man inte rör själva ledningen. Spänningsnivåerna är så pass höga att olyckor kan uppstå flera meter från kraftledningen.
Rör aldrig en nedfallen ledning eller något som har kontakt med ledningen, till exempel ett träd eller en arbetsmaskin.
Det är viktigt att inte någon eller något befinner sig för nära en kraftledning. Illustrationen visar säkerhetsavståndet, det vill säga det avstånd från kraftledningens ledningslinor som varken människor, maskiner eller något annat får befinna sig inom.
Vertikalt ned från kraftledningens lina ska säkerhetsavståndet vara minst 5,5 meter. Horisontellt ut från kraftledningens lina är säkerhetsavståndet minst 6,5 meter. Det är ett absolut minimiavstånd och beroende på erfarenhet eller maskiner och verktyg kan avståndet behöva ökas.
Observera att yrkesmän som arbetar med Svenska kraftnäts anläggningar ska följa de regler om säkerhetsavstånd med mera som gäller för våra entreprenörer.
Ledningslinornas höjd över marken varierar med årstid och belastning, men de hänger som lägst cirka 7 meter ovan mark. Avståndet kan minska när marken är täckt av snö. Man kan aldrig förutsätta att ett tidigare mätt avstånd fortfarande gäller.
Håll alltid säkerhetsavståndet när du jobbar i närheten av ledningen! Innan du börjar, gör alltid en bedömning om det finns någon risk att avsiktligt eller oavsiktligt komma innanför säkerhetsavståndet. Om du tror det, kontakta Svenska kraftnät. Vi hjälper dig att bedöma risken och tar reda på hur arbetet kan utföras på ett säkert sätt.
För att förhindra att arbetsredskap eller maskiner kommer innanför säkerhetsavstånden ska vägportaler byggas på arbetsvägar. Vägportalens höjd beror på ledningens konstruktion och väljs efter kontakt med Svenska kraftnät.
Skulle det bli en skada på stolpar och stag, kontakta omedelbart Svenska kraftnät på telefon 010-475 80 00.
Om du tänker bygga eller arbeta på stängsel som är elektriskt ledande nära Svenska kraftnäts luftledning behöver du planera detta noga för att minimera elektrisk risk.
Obs! Luftledningens elektriska och magnetiska fält kan påverka stängslet och göra det spänningssatt och strömförande.
Placering av stängsel som är elektriskt ledande med eller utan spänningsaggregat
- Vid korsning under ledningen ska korsningen ske så vinkelrätt som möjligt mot ledningens faslinor. Figur 1 visar placeringen.
Ta del av figur 1 som pdf (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- Fäst inte stängsel i kraftledningsstolpe. OBS! Gäller stängsel, med och utan spänningsaggregat.
- Ett ledande stängsel ska inte jordas närmare än 20 m från en stolpe eller dess stag.
- Ledande stängsel som inte ska vara spänningssatt med hjälp av spänningsaggregat ska jordas minst var 50:e meter, gärna tätare.
- Om ett stängsel avsett för spänningsaggregat löper parallellt med kraftledningen en längre sträcka då kan det behöva sektioneras.
Använd rätt sektionslängder
Sektionslängder för stängsel avsedda för spänningsaggregat ska väljas ur någon av graferna i figur 2.
Notera att om stängslet inte är helt parallellt med ledningen ska medelavståndet mellan stängsel och ledning användas.
Starta arbetet genom att följa dessa steg:
- Räkna fram avståndet från kraftledningens mittfas till stängslets parallellgång i meter. Markera detta avstånd som en punkt på grafens x-axel, horisontell axel (figur 2).
- Räkna fram stängslets parallellgångsträcka:
a. Om parallellgående sträcka ligger under den röda grafen så föreligger ingen elektrisk fara. Inga fler åtgärder behövs.
b. Om sträckan ligger ovanför den röda grafen kan ni antingen kontakta Svenska kraftnät för att avgöra vilken graf som ska användas eller sektionera enligt anvisning nedan och använda den röda grafen i figur 2.
Sektionering
Vid sektionering av elstängsel ska ett isolationsstaket av icke ledande material som är minst 2 m användas mellan sektionerna. Detta för att förhindra samtidig beröring som kan innebära elektrisk fara. Sektionerna ska försörjas med olika spänningsaggregat. Se (figur 1)!
- Placering samt val av spänningsaggregat
- Nätdrivet, minst 50 meter i sidled från kraftledningens yttersta faslinor.
- Batteridrivet (rekommendation), minst 20 m i sidled från kraftledningens yttersta faslinor.
Säkerhetsåtgärder vid arbete på elstängsel (arbetsjordning)
Då spänningsaggregatet är avstängt och man behöver arbeta på stängslet ska elstängslet arbetsjordas. Observera att detta även gäller vid byggnationen.
Arbetsjordning ska ske i anslutning till arbetsplatsen. Denna jordning kan vara enkelt utförd, till exempel genom att en metallstång ansluten till elstängslets metalltrådar sticks ner i marken. (förslag i figur 1)
Övrigt
Svenska kraftnät kan behöva komma fram till stolpar både vid besiktningar och reparationer. Stängsel/inhägnad får inte utföras så att åtgärder av kraftledningen försvåras.
För att hindra att djur skadas av eller skadar våra stolpar ska stängel installeras på sådant sätt som hindrar djuren från att komma nära. Stängsel av ledande material får inte placeras närmare än 2 meter mätt till våra stolpar eller stag.
Alla starkströmskablar, blank jordledare, rör gjorda av metall etc. ska vid passage av kraftledningen isoleras inom 50 meter ifrån kraftledningen i båda riktningarna. (Telestörningsnämndens meddelande Nr 21). Detta kan åstadkommas genom att elkablar läggs i vattentäta rör.
Svenska kraftnäts ledningar och stationer är alltid konstruerade så att de har högsta möjliga elektriska säkerhet. Om människor avsiktligt eller oavsiktligt utför handlingar som påverkar ledningen kan det uppstå ett elektriskt överslag (gnista) från ledningen som kan innebära fara för personer och egendom.
Förutom de direkt drabbade kan också människor i den omedelbara närheten av överslaget drabbas. Även inblandade maskiner kan skadas. Överslaget kan innebära att det blir jordströmmar som kan påverka omgivande elnät samt tele-, TV- och datakommunikationsnät.
Uppstår ett elektriskt överslag kommer ledningen automatiskt att kopplas ifrån. Inom någon sekund kopplas ledningen på igen automatiskt, men om felet kvarstår kopplas ledningen omedelbart bort igen.
Innan Svenska kraftnät manuellt kopplar in ledningen igen behöver vi veta om någon person är skadad eller om ledningen har fått skador som gör det farligt att koppla in den igen.
Därför är det viktigt att
- omedelbart rapportera en olycka genom att kontakta Svenska kraftnät telefon 010-475 80 00
- uppge informationen som står på ledningsstolpen när du ringer till oss. På varje stolpe finns en skylt där det står vem som är ledningsägare, vad ledningen heter (exempelvis CL6 S3) och stolpens nummer (exempelvis 954).
Våra stolpar och stationer är absolut inga lekplatser. Om barn tar sig in i våra anläggningar eller upp i våra stolpar kan det innebära livsfara. Se till att alltid ha uppsyn över dina och andras barn i närheten av våra anläggningar.
Med tanke på avståndet mellan kraftledningens linor och mark ska inga hoppmattor, klätterställningar eller annan utrustning för lek finnas under våra kraftledningar.
Våra anläggningar byggs med svårforcerade stängsel. Stängsel och grindar bevakas regelbundet. Men ibland gör såväl djur som människor åverkan, till exempel gräver hål under stängslet eller klipper sönder det. Ibland kan också stormfällda träd skada stängsel.
Kontakta Svenska kraftnät om du upptäcker en skada!
Lek med drakar
Draklinor kan leda ström när de kommer i kontakt med kraftledningar. Olika draklinor är olika farliga men framför allt är de farliga om de är fuktiga. Lek därför inte med drakar i närheten av kraftledningar.
Kontakta Svenska kraftnät om en drake fastnar. Försök inte använda verktyg eller stänger för att få bort den!
Fiska i närheten av en ledning
Fiskelinor och spön kan leda ström vid kontakt med elledningar.
Om du fiskar, se till att spö eller lina inte kommer närmare än 5 meter från kraftledningens spänningsförande ledare.
Cykla under kraftledning
Det är ett känt fenomen att man kan få en stöt om man cyklar under en kraftledning. Det kan upplevas som obehagligt men är helt ofarligt eftersom själva den elektriska strömmen är så liten. Fenomenet uppstår oftast i varm och torr väderlek, på sommaren, men kan uppstå annars också. Orsaken till stöten är den skillnad i potential som uppstår mellan dig och cykeln på grund av olika elektrisk influens från ledningen och kan också påverkas av vilken typ av material på kläderna man har.
Man kan enkelt undvika fenomenet genom att ha hudkontakt med någon metalldel av cykeln, till exempel att ha handen eller tummen på styret där metallen är bar, förutsatt att man inte har handskar och att man gör detta innan man cyklar in under ledningen.
Jakttorn får inte placeras närmare än 10 meter horisontellt från kraftledningens yttre linor.
Det finns stora risker med att anlägga skoterleder i en ledningsgata. Den höga farten kan innebära att skoterförare kan kollidera med stolpar och staglinor med svåra personskador som följd. Också stolpar och staglinor kan skadas vid en kollision. För att undvika fara ska därför skoterleder anläggas på behörigt avstånd från luftledningar och dess stolpar och stag.
Det svenska transmissionsnätet ska vara säkert att vistas vid för människor och djur. Därför är hela anläggningen jordad.
Här kan du läsa mer om vad jordning är och om hur jordfel snabbt åtgärdas.