Utbildning och övning
Övning och utbildning är en viktig komponent i arbetet med att öka förmågan att motstå, förebygga och hantera kriser inom elförsörjningen. Svenska kraftnät erbjuder ett antal utbildningar inom krishantering, reparationsberedskap och olika verktyg som används i kris.
Kursen i krishantering ger teoretisk förståelse för vad kriser innebär för en organisation och möjlighet att öva praktiskt på att arbeta med krishantering.
Hela utbildningspaketet innehåller fyra olika delar. Varje del omfattar två utbildningsdagar utom Agera i kris som genomförs under en dag.
- Grundutbildning Självinsikt i kris – Steg 1
- Grundutbildning Verktyg i kris – Steg 2
- Påbyggnadsutbildning Lära av kris – För det kända och okända
- Påbyggnadsutbildning Agera i kris – Simuleringsövning
Du arbetar kontinuerligt med övningar, återkoppling, självskattning och reflektion under utbildningen. Målet är att organisationen på ditt företag ska vara redo när det som inte får hända trots allt händer. Utbildningen riktar sig till elaktörer.
Kurserna genomförs av Energiföretagen Sverige och delfinansieras av Svenska kraftnät och Post- och telestyrelsen.
Läs mer om kurserna i krishantering på Energiföretagen Sveriges webbplats
Svenska kraftnät erbjuder en grundutbildning i kommunikationssystemet RAKEL. Grundutbildningen syftar till att utbilda användare som har liten eller ingen erfarenhet av RAKEL. Efter genomgången utbildning ska användarna både kunna besvara och initiera anrop i såväl simplex som duplex.
Utbildningen består av ett antal delmoment
- Det första momentet är en systempresentation av Rakelsystemet, dess uppbyggnad och möjligheter.
- Vi definierar sedan talgrupper, hur de är uppbyggda och vilka talgrupper som är relevanta för den aktuella målgruppen.
- Detta följs av ett delmoment kring handhavande där vi tittar på hårdvaran och hur denna hanteras.
- Vi går även igenom de kommunikationsregler som gäller och avslutar sedan utbildningen med en övning för att få praktisera det vi lärt oss.
Uppskattad tidsåtgång är cirka tre timmar. Vi rekommenderar grupper om upp till tolv deltagare.
Små och medelstora elnätföretag och elproduktionsföretag har möjlighet att gå en utbildning inom elberedskap som genomförs på uppdrag av Svenska kraftnät.
Utbildningen har fokus på elförsörjningen och inriktas på elektriska egenskaper vid svaga nät och driftverksamhet vid svåra påfrestningar. Utbildningen sträcker sig över två dagar och målet är att öka medvetenheten om:
- elförsörjningen, övergripande
- branschens samverkan och vilka resurser som finns att tillgå vid svåra påfrestningar
- elkraftteori och typiska fenomen som uppstår i situationer med svaga nät
- systemstörning och större driftnätsuppbyggnad
Dag ett är teori och dag två är en övningsdag. På dag två får deltagarna möjlighet att testa olika moment i en simulator (Aristo).
Intresseanmälan kan skickas via e-post till: elberedskap@svk.se
Svenska kraftnät finansierar ett antal utbildningar för att upprätthålla en god reparationsberedskap. De är framtagna för att öka antalet resurser som kan arbeta på transmission- och regionnät. För att komma in på dessa utbildningar krävs att man klarar ett antagningsprov och att det skrivs avtal om bemanning med det företag där personen är anställd.
Exempel på utbildningar inom reparationsberedskap
- Kompletteringsutbildning på transmission- och regionnät för tekniker inom distributionsnät
- Beredskapsutbildning för tekniker inom transmission- och regionnät
- Fältprojektör
- Lagbasutbildning
- Linjebyggnation med bandvagn
- Tekniker för reservkraft
De som är med i reparationsberedskapen går även repetitionsövningar.
För mer information kontakta Staffan Sölvberg via
e-post: staffan.solvberg@svk.se eller på telefon: 010-475 99 55.
SUSIE står för Samverkan Under Störning I Elförsörjningen.
Utbildningen är uppdelad i tre pass
- För dig som jobbar med lägesbilden. Här går vi igenom sidans meny: aktuell lägesbild med fördjupning i karta, statusrapport, information från Svenska kraftnät, historik, dagboksinlägg och elkartan.
- För dig som jobbar med information via SUSIE. Här går vi igenom blanketter om störning, lån av beredskapsmaterial, hur du skickar meddelanden via SUSIE eller hittar olika dokument i informationsmenyn.
- Fördjupning, resurser och resurshantering. Här går vi igenom hur du använder dig av resursdelen, antingen som en tillgång eller som ett behov. Vi visar flöden och scenarier för dig som elnätsbolag men du får även en inblick i hur det ser ut för elsamverkansledning när de ska tilldela resurser vid elsamverkan.
Mer information om utbildningen i Susie finns på Elsamverkansportalens webbplats
Det finns förinspelade SUSIE-webinarier att ta del av på Elsamverkansportalen
För mer information kontakta Staffan Sölvberg via
e-post: staffan.solvberg@svk.se eller på telefon: 010-475 99 55.
Svenska kraftnät arrangerar sedan en tid tillbaka en kurs för personal inom elsektorn där deltagarna får bekanta sig med ett brett spektrum av risker och hotscenarier kopplade till cybersäkerhet och industriell styrning (ICS).
Under 2023 har runt 200 personer antagits och genomgått kursen. Kursen är en elberedskapssatsning och målgruppen är personer som direkt eller indirekt arbetar med elnätsdrift, it-stöd eller säkerhet på svenska elnätsföretag, hos vissa större förbrukare eller i andra organisationer vars verksamhet kan påverka nätstabiliteten.
Kursen genomförs i internatform under tre dagar (lunch-lunch) och är anpassad för att underlätta deltagande från hela Sverige. Anmälan sker efter inbjudan från Svenska kraftnät. Intresseanmälan kan skickas till icskurs@svk.se.