Reparationsberedskap
Aktörerna inom elsektorn har ett ansvar för att utforma och underhålla sina anläggningar så att de är robusta, tillgängliga och tillförlitliga. Men situationer kan uppstå där det inte är rimligt att klara av situationen på egen hand eller tillsammans med någon annan i branschen. I dessa fall går det att få hjälp av Svenska kraftnäts reparationsberedskap.
Beredskapsmateriel för transmissions- och regionnät
För att stödja aktörerna har Svenska kraftnät skapat en gemensam reparationsberedskap som kan användas vid svåra påfrestningar som till exempel terrorattentat eller naturkatastrofer.
I beredskapsmaterielet ingår materiel, utrustning, fordon och utbildade resurser för både transmission- och regionnät. Det går att bygga tillfälliga ledningar förbi drabbade ledningssektioner eller ersätta enstaka stolpar som inte fungerar.
Materielet ska bara användas vid svåra påfrestningar i samhället eller till beredskapshöjande övningar. På förfrågan kan materielet avropas av företag inom elförsörjningen.
Blankett för lån av Svenska kraftnäts beredskapsmateriel
Förfrågan kan göras via en blankett i det webbaserade stödsystemet Susie, via e-post eller via telefon till Svenska kraftnät
Lånet av beredskapsmateriel är kostnadsfritt men användaren betalar omkostnader som transport och drivmedel. Användaren får även betala för skadat eller borttappat materiel.
Mobila fördelningsstationer
Det finns mobila fördelningsstationer som fungerar som en nationell reserv för region- och lokalnäten eftersom de har finansierats med beredskapsmedel kan alla elnätsföretag låna dem.
De mobila fördelningsstationerna får dock bara användas om det uppstår en skada på en befintlig anläggning, inte vid ombyggnader. Den som lånar hela eller delar av en mobil fördelningsstation bekostar själv transport och drift samt eventuell skada på stationen. Avrop för att använda dem görs via ägarna Vattenfall, E on och Ellevio. Samråd kan ske inom elsamverkansledningar.
Vid en större störning på transmission- eller regionnät kommer inte den ordinarie tekniska personalen att räcka till. För att förstärka förmågan att hantera en störning erbjuder vi en utbildning för tekniker som arbetar inom distributionsnätsverksamhet. Vi siktar på att årligen ta in och utbilda 16 tekniker.
- Om du är intresserad av att ingå i vår insatsstyrka för att bistå elbranschen vid akuta reparationsinsatser, får du göra ett antagningsprov.
- Om du blir antagen skrivs det ett avtal med din ordinarie arbetsgivare.
- Om du kommer med i insatsstyrkan förbinder du dig att delta vid repetitionsutbildningar samt att finnas tillgängliga för eventuella insatser.
Det finns förstärkningsresurser att hämta från några av frivilligorganisationerna. Organisationer som listas här har fått nödvändig utbildning och instruktion för att kunna gå in och fylla en funktion inom elförsörjningen. Svenska kraftnät har avtal med organisationerna men det är beställaren av en resurs som skriver avtal med den som ska rycka in.
Avtalen finns att hämta i systemet Susie (klicka dig vidare till inloggningssidan)
Information om utbildningar för frivilliga
Frivilliga Automobilkåren och Bilkåren
Hos Frivilliga Automobilkåren (FAK) och Bilkåren finns bandvagnsförare, terrängbilsförare, bandtraktorförare och operatörer till reservelverk. Dessa resurser kan avlösa eller förstärka elnätsbolagens ordinarie personal.
Till Frivilliga Automobilkårens webbplats
Frivilliga radioorganisationen
För att bemanna Svenska kraftnäts mobila lednings- och sambandssystem, MOLOS, finns det utbildade sambandsoperatörer från Frivilliga radioorganisationen (FRO). Om ett företag inom elsektorn avropar en MOLOS bemannas den av Svenska kraftnät men det avropande företaget skriver avtal med den resurs som ska rycka in.
Till Frivilliga radioorganisationens webbplats
Frivilliga Flygkåren
Frivilliga Flygkåren (FFK) genomför på uppdrag rekognoseringar såsom flygningar längs luftledningar eller vägar.
Beredskapsresurserna övas regelbundet
För att den utbildade tekniska personalen och frivilliga resurserna ska kunna testa kunskaper och moment genomförs övningar.
Varje år genomförs en mindre övning med cirka 40 deltagare. Här får tekniker och frivilligresurser chansen att tillsammans med andra kategorier repetera och uppdatera sina kunskaper.