Svenska kraftnät är av regeringen utsedd till Sveriges elberedskapsmyndighet. Vår främsta uppgift är att vi ska bidra till att hela den svenska elsektorn har beredskap för att förebygga, motstå och hantera sådana störningar i elförsörjningen som kan medföra svåra påfrestningar på samhället.
Svenska kraftnät är av regeringen utsedd till Sveriges elberedskapsmyndighet. Det innebär att vi arbetar med att tillämpa och vidta åtgärder med stöd av elberedskapslagen (1997:288) och förordningen (1997:294) om elberedskap.
Vår främsta uppgift är att vi ska bidra till att hela den svenska elsektorn har beredskap för att förebygga, motstå och hantera sådana störningar i elförsörjningen som kan medföra svåra påfrestningar på samhället. Det handlar om störningar som ligger utanför de enskilda elföretagens eget ansvar.
Med hjälp av det årliga elberedskapsanslaget genomför vi elberedskapsåtgärder inom bland annat teknik, kommunikation och fysiskt skydd. Genom utbildning och materielhållning ser vi även till att det finns extra reparationsresurser i händelse av stora störningar på regionnäten. Vi ska också göra det möjligt att vidta de åtgärder som behövs inför och vid höjd beredskap.
För att kunna fatta beslut om beredskapsåtgärder är det viktigt att vi får in information om när det sker förändringar i elförsörjningen. Denna information får vi in genom anmälningar som elaktörer ska göra till elberedskapsmyndigheten.
Vårt arbete omfattar även till exempel etablering av ödrift, risk- och sårbarhetsanalyser och totalförsvarsfrågor. Enligt elberedskapslagen har vi föreskriftsrätt och nu gällande föreskrift är allmänna råd om elberedskap (SvkFS 2023:1).
Områden inom elberedskap
- Anmälan om förändring i elförsörjningen
- Informationsskyldighet om störningar
- Risk- och sårbarhetsanalys
- Ansökan om elberedskapsmedel
- Samverkan inom elförsörjning
- Utbildning och övning
- Reparationsberedskap
- Rakel som beredskapsåtgärd
- Om ö-drift
- Aktörer som omfattas av att upprätta beredskapsplaner
- Frågor och svar om elberedskap