Mot en effektivare dammsäkerhetstillsyn
Svenska kraftnät i samverkan med länsstyrelserna genomförde under 2022-2023 ett uppdrag åt regeringen.
Uppdraget gick ut på att utreda behovet av dammsäkerhetskompetens, möjligheter att överlåta dammsäkerhetstillsyn mellan länsstyrelser och arbetssätt för samordning av tillsynen, för att möjliggöra en effektivare dammsäkerhetstillsyn.
Svenska kraftnät avser att fortsatt främja kompetensutvecklingen och en effektiv och enhetlig tillsyn genom att uppdatera och utveckla relevanta vägledningar, stöd och utbildningar om dammsäkerhetstillsyn.
Sammanfattning av uppdragets genomförande och resultat
I Kontrollstation dammsäkerhet 2021 drog vi slutsatsen att dammsäkerhetstillsynen har utvecklats men inte skärpts i den omfattning som krävs efter införandet av regelverket 2014. Vi konstaterade att länsstyrelsernas ekonomiska resurser, bemanning av tillsynsarbetet och förutsättningar för att upprätthålla tillräckliga personella resurser med dammsäkerhetskompetens varierar stort över landet beroende av dammbeståndet i länet.
Vi framförde vidare att särskilda samordningsbehov av dammsäkerhetstillsynen finns, främst avseende dammägare med klassificerade dammar i flertal län och för länsstyrelser med ett fåtal klassificerade dammar i länet.
Vi inledde uppdraget med en begäran med ett antal frågeställningar till alla länsstyrelser om länsstyrelsernas behov av dammsäkerhetskompetens och samverkan. Vidare hölls flertalet digitala dialogmöten med dammsäkerhets-handläggare om preliminära analyser om kompetensbehov och arbetssätt.
Vi en löpande dialog med Svenska kraftnäts dammsäkerhetsråd samt Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Västernorrlands län i samband med angränsande uppdrag som rör utveckling av länsstyrelsernas tillsyn.
Vi gjorde en internationell utblick som ger ett vidgat perspektiv. Under våren 2022 ställde vi ett antal frågor till det Europeiska dammsäkerhetsmyndighetsnätverket om krav på kompetens för dammsäkerhetstillsyn. Nio nationella dammsäkerhetsmyndigheter svarade. Vidare har Världsbankens omfattande studie om ramverk för dammsäkerhet från 2020 utgjort ett underlag för uppdraget.
Vi tog avstamp från aktuella planer och rapporter och pågående tillsynsinitiativ.
Vi förankrade utredningens resultat med länsstyrelserna, Havs- och Vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och representanter i Svenska kraftnäts dammsäkerhetsråd under kvartal 1 2023.
Några resultat från utredningen:
Dammsäkerhetstillsyn syftar till att säkerställa att dammägare arbetar i enlighet med dammsäkerhetsregleringen och genom egenkontroll upptäcker och åtgärdar allvarliga brister och svagheter. En målbild för ändamålsenlig dammsäkerhetstillsyn har utvecklats.
Dammsäkerhetskompetens innefattar flera kompetensområden och utgörs inte av en specifik kompetens. Till följd av regelverkets implementering har länsstyrelsernas dammsäkerhetskompetens höjts successivt sedan 2014. För att likrikta länsstyrelsernas dammsäkerhetskompetens över landet och stödja länsstyrelsernas bedömning av kompetensbehov har vi upprättat ett förslag på sak- och branschkunskap för dammsäkerhetstillsyn som innefattar en kombination av utbildning och yrkeserfarenhet.
Det finns inga formella hinder för en länsstyrelse att överlåta tillsynen till en annan länsstyrelse. Gemensamma tillsynsobjekt eller kompetens- eller resursbrist kan utgöra behov för överlåtelse. Överlåtelser kan göras på både lång och kort sikt.
Anläggningstillsyn för dammar på gränsen mellan två län bör antingen överlåtas till en länsstyrelse eller samordnas mellan de två länsstyrelserna. Former bör dokumenteras och delges dammägaren.
Samordnade tillsynsmöten med dammägare med dammar i flera län är ett bra arbetssätt för samordnad verksamhetstillsyn. Arbetssättet bör vidareutvecklas, dokumenteras och tillämpas för berörda dammägare.
Tillsynsarbetet avseende dammar i dammsäkerhetsklass A bör förstärkas ytterligare. Sveriges tillsynsstruktur försvårar uppbyggnaden av den djupa och breda kompetens som behövs för dammsäkerhetstillsynen av dessa dammar. Fördjupad nationell samverkan och samordning av tillsynen skulle till viss del kunna kompensera för detta. Tillsynstemat för 2023 lägger grunden.
Länsstyrelsernas dammsäkerhetsnätverk med dess undergrupper är ett viktigt forum för både kompetenshöjning och likriktning av tillsynen. För att främja kontinuitet rekommenderar vi att nätverkets arbetsformer dokumenteras och tillgängliggörs.
Processen för dammsäkerhetstillsyn kan dokumenteras genom anpassning av den referensprocess för tillsyn som utvecklats i länsstyrelsernas regeringsuppdrag om effektivare tillsyn. Utredningens resultat om kompetens och samordning inarbetas lämpligen i processens inledande steg som rör tillsynsplanering.
Läs mer i redovisningen och utredningen som utgör en bilaga till redovisningen: