Regelverk och riktlinjer
Det finns ett antal lagar, förordningar och riktlinjer som du som jobbar med dammsäkerhet behöver känna till.
Flera olika regelverk är tillämpliga på dammsäkerhetsområdet, där miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor med tillhörande regleringar är de viktigaste.
Samhällets krav är uttryckta i övergripande och allmänt hållna regler, och dammägarna åläggs ett stort ansvar att göra vad som krävs för att säkerställa dammsäkerheten. Även andra regelverk, gäller i olika grad för verksamheter med dammar.
Regelverk tillämpliga inom dammsäkerhetsområdet beskrivs i Dammsäkerhet - Tillämpliga regelverk, vägledningar och stöd (.pdf) Öppnas i nytt fönster.
En samlad reglering av frågor om dammsäkerhet infördes i miljöbalken den 1 juli 2014 enligt lag (2014:114) om ändring i miljöbalken samt i tre förordningar. Regleringen berör dammar där ett dammhaveri kan leda till konsekvenser med betydelse från samhällelig synpunkt eller riskerar människoliv.
Regleringen omfattar:
- dammsäkerhetsklassificering
- konsekvensutredning
- säkerhetsledningssystem och rutiner för egenkontroll
- helhetsbedömningar av dammars säkerhet
- dammsäkerhetsrapportering
- årliga tillsynsavgifter
- möjlighet att förelägga om säkerhetshöjande åtgärder
Ett förtydligande rörande helhetsbedömning av dammens säkerhet infördes den 1 augusti 2023 i en av förordningarna.
Regeringens proposition 2013/14:38 Dammsäkerhet utgör underlag för regelverkets införande. I PM Dammsäkerhetsnivå, helhetsbedömning och föreläggande om säkerhetshöjande åtgärder (.pdf) Öppnas i nytt fönster ges en sammanställning av regeringens proposition 2013/14:38 i dessa frågor.
Här är sammanställt regelverk som är tillämpliga inom dammsäkerhetsområdet.
Miljöbalken och relevanta förordningar
Miljöbalk (1998:808) på riksdagens webbplats innehåller regler för verksamheter som kan ha konsekvenser på miljön. Den innehåller också regler om vattenverksamhet och dammsäkerhet, bland annat om dammsäkerhetsklassificering. Alla dammar omfattas av miljöbalkens bestämmelser.
Förordning om dammsäkerhet (2014:214) beskriver kraven om konsekvensutredningar samt kraven om säkerhetsledningssystem och rutiner för egenkontroll samt dammsäkerhetsrapportering avseende dammar i dammsäkerhetsklass. I förordningen ges Svenska kraftnät ansvaret att ta fram föreskrifter.
Förordning om ändring i förordningen (2014:214) om dammsäkerhet (.pdf) Öppnas i nytt fönster tydliggör krav om utförande och redovisning av helhetsbedömning av dammens säkerhet minst vart tionde år.
Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll (riksdagens webbplats)
Förordning (1998:1388) om vattenverksamhet (riksdagens webbplats)
Förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (riksdagens webbplats) anger krav avseende årliga avgifter för dammsäkerhetstillsyn avseende dammar i dammsäkerhetsklass.
Förordning (2013:319) om utvinningsavfall (riksdagens webbplats) anger krav för gruvdammar som är riskanläggningar.
Miljötillsynsförordningen (2011:13) (riksdagens webbplats)
Svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd
Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter (SvKFS 2014:1) och allmänna råd om konsekvensutredning enligt 2 § förordning (2014:214) om dammsäkerhet (.pdf) Öppnas i nytt fönster anger krav avseende konsekvensutredningar.
Lag om skydd mot olyckor
Dammar som är farliga verksamheter omfattas av lagen om skydd mot olyckor.
Lag (2003:778) om skydd mot olyckor (riksdagens webbplats)
Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor (riksdagens webbplats)
Övriga regelverk
Utöver Svenska kraftnäts vägledningar och stöd för dig som arbetar med dammsäkerhet finns ett antal relevanta riktlinjer för dammsäkerhetsarbete.
Svenska kraftnäts vägledningar och stöd inom dammsäkerhet
RIDAS och GruvRIDAS - riktlinjer för dammsäkerhet
RIDAS och GruvRIDAS är energiföretagens respektive gruvindustrins riktlinjer för dammsäkerhet som syftar till att stödja medlemsföretagens dammsäkerhetsarbete. Målgruppen är alla de som arbetar med dammsäkerhet inom kraft- eller gruvindustrin. Riktlinjerna kompletterar Svenska kraftnäts vägledningar.
Information om riktlinjerna finns på Energiföretagens webbplats
Riktlinjer för att bestämma dimensionerande flöden
Svenska kraftnät, Energiföretagen och SveMin har tagit fram riktlinjer för hur man beräknar det dimensionerande flöde som en damm ska klara av att avbörda.
Riktlinjer för bestämning av dimensionerade flöden för dammanläggningar (.pdf) Öppnas i nytt fönster
System för att bedöma dammsäkerhetsanmärkningar
Svenska kraftnät och Energiföretagen har tagit fram ett system för att klassificera dammsäkerhetsanmärkningar. Syftet med bedömningssystemet är att ha en gemensam terminologi. Systemet kan användas i dammägarens egenkontrollarbete och som underlag för rapportering till länsstyrelsen.
System för bedömning av dammsäkerhetsanmärkningar (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Svenska kraftnät ska främja dammsäkerheten i landet enligt Förordning (2007:1119) med instruktion för Affärsverket svenska kraftnät.
Förordningen anger att samt att Svenska kraftnät i fråga om dammsäkerhet ska
- följa klimatförändringarnas påverkan samt följa och medverka i utvecklingen i landet
- verka för att riskerna för en allvarlig störning på samhället genom dammhaveri eller höga flöden i reglerade vattendrag minskar
- årligen rapportera till regeringen om utvecklingen och vid behov föreslå åtgärder
- främja forskning och utveckling samt kunskapsförmedling, och
- svara för tillsynsvägledning enligt miljötillsynsförordningen (2011:13) och samverka med länsstyrelserna för att åstadkomma ett effektivt tillsynsarbete.
I förordning (2014:214) om dammsäkerhet anges att Svenska kraftnät får meddela föreskrifter om när en konsekvensutredning senast ska ges in till tillsynsmyndigheten samt om innehållet i samt omfattningen och dokumentationen av konsekvensutredning, säkerhetsledningssystem, helhetsbedömning och dammsäkerhetsrapportering.
Utöver att årligen rapportera till regeringen om dammsäkerhetsutvecklingen i landet utför Svenska kraftnät även uppdrag på begäran av regeringen.
I Kontrollstation 2018 om dammsäkerhet om dammsäkerhet (.pdf) Öppnas i nytt fönsteroch Kontrollstation 2021 om dammsäkerhet (.pdf) Öppnas i nytt fönster har Svenska kraftnät avrapporterat regeringsuppdrag som bland annat innehåller analyser av hur tillsynen och tillsynsvägledningen av dammsäkerhet skärpts efter införandet av regelverket för dammsäkerhet.
Dammkonstruktioner för olika ändamål har spelat en central roll i Sveriges utveckling under de senaste seklen. Svenska kraftnät har tagit fram ett dokument för en historisk beskrivning av utvecklingen av dammsäkerhet, regelverk och roller.