Forskning och utveckling inom dammsäkerhetsområdet
Vi stöttar och medverkar i forskning och utvecklingsprojekt för att klara viktiga utmaningar för vattenkraften och dammsäkerheten i landet. Möjligheten att säkert kunna magasinera och reglera vatten är grundförutsättningar för väl fungerande vattenkraft och långsiktigt hållbara gruvdammar.
Utmaningar
Vattenkraft är en kraftkälla som ständigt måste förnyas och anpassas efter en allt mer krävande situation för reglering, striktare miljövillkor, klimatförändringar och ökade krav på säkerhet.
I framtidens energisystem kommer vattenkraftens roll, att leverera både baskraft och reglerkraft, att bli ännu viktigare. Samtidigt står vi inför ett åldrande dammbestånd med anläggningar som i vissa fall redan idag har överskridit den ursprungliga förväntade livslängden.
Så här bidrar vi till kunskap och kompetens
Syftet med vårt stöd är att bidra till att kunskap och kompetens inom dammsäkerhetsområdet bevaras, utvecklas och tillgängliggörs. Vi samverkar med kraft- och gruvindustrin, högskolor och andra myndigheter i satsningar på forskning och utveckling, kunskapsspridning och kompetensförsörjning inom området.
En stor del av arbetet bedrivs i samverkan med kraftindustrin genom utvecklingsföretaget Energiforsk, där Svenska kraftnät är delägare. Genom Energiforsk stödjer vi
- utvecklingsprojekt och internationellt expertutbyte
- högskoleutbildning och examensarbeten
- forskning och doktorandprojekt vid tekniska högskolor inom kompetenscentrumet Svenskt centrum för hållbar vattenkraft.
Svenska kraftnät stödjer utvecklingsprojekt främst genom Energiforsks dammsäkerhetsprogram. Programområdet omfattar projekt inom bland annat
- säkerhetsanalys och säkerhetsledning
- flödesdimensionering och avbördningssäkerhet
- dimensionering och utformning av fyllningsdammar och betongdammar
- instrumentering och övervakning
- drift och underhåll
- beredskapsplanering för dammhaveri och höga flöden.
Projekten resulterar i workshops, seminarier och rapporter som publiceras hos Energiforsk. Svenska kraftnät stödjer även svenska experters medverkan i tekniska kommittéer inom International Commission on Large Dams (ICOLD). Kommittéerna tar fram bulletiner, som samlar kunskap och vägledning om dammar och dammsäkerhet. Vi har tagit fram en förteckning över ICOLDs publikationer (se nedan).
Här hittar du FoU-rapporter och resultat inom dammsäkerhetsområdet.
Energiforskrapporter inom dammsäkerhetsområdet
Svenska kraftnät har upprättas en förteckning över rapporter med relevans för dammsäkerhetsområdet, som publiceras hos Energiforsk från 1995 och framåt. Via förteckningen kan du söka på olika ämnesområden och kostnadsfritt ladda hem rapporter.
Svenska kraftnäts förteckning över Energiforsksrapporter från 1995 och framåt (.xlsx) Ladda ner
Pågående projekt och rapporter på Energiforsks webbplats
Internationellt expertutbyte och ICOLD-bulletiner
Svenska kraftnät har tagit fram en förteckning över samtliga bulletiner och andra ICOLD-publikationer. I förteckningen kan du söka på ämnesområden med mera.
Svenska kraftnäts förteckning över ICOLD-bulletiner fram till och med 2023 (.xlsx) Ladda ner
Bulletinerna finns på ICOLDs webbplats och är gratis för medlemmar i SwedCOLD. Jobbar du på en myndighet? Kontakta oss för mer information om hur du får fri tillgång till bulletinerna.
Information om ICOLDs verksamhet, och rapportering från kommittéerna finns på den svenska kommitténs webbplats, SwedCOLD
I samverkan med kraft- och gruvindustri, högskolor och myndigheter inom vattenkraftområdet stödjer vi forskning inom vattenkrafts- och dammsäkerhetsområdet genom Svenskt centrum för hållbar vattenkraft.
Svenskt centrum för hållbar vattenkraft 2022-2027 (energiforsk.se)
Att bygga och upprätthålla motståndskraftiga och internationellt attraktiva forskningsmiljöer, på axlarna av föregående SVC-aktiviteter, är en viktig del av det arbete som utförs inom centret. Forskningen ska stötta SVCs långsiktiga målsättningar att
- se till att branschen har den kunskap och de metoder som krävs för att upprätthålla säkra vattenkraftverk med lång livslängd
- bidra till en solid vetenskaplig grund för genomförandet av åtgärder för ekologisk rehabilitering av flodekosystem
- optimera användningen av vatten i reglerade vattendrag genom att balansera olika intressenters behov, inklusive leverans av förnybar, fossilfri el till samhället.
Forskning inom centret bedrivs inom tre arbetspaket som på sikt ska uppnå centrumets vision att säkra kapacitetsutvecklingen och se till att akademin, industrin och statliga myndigheter kontinuerligt har tillgång till experter och kunniga personer på området.
Huvudfokus för arbetspaket Vattenbyggnad är att tillhandahålla den kunskap och de metoder som behövs för att upprätthålla en hög funktionalitet hos vattenkraftsanläggningar och dammsäkerheten, med hänsyn till åldrande strukturer, förändrade driftsmönster och klimatförändringar. Fokus kommer ligga på följande teman:
- Hållbara och kostnadseffektiva metoder för att underhålla, reparera och förbättra säkerheten i befintliga konstruktioner (t.ex. dammar, intag, tunnlar, kraftverk och vattenvägar).
- Förbättrad kunskap och förbättrade metoder för att bedöma det aktuella tillståndet för hydrauliska konstruktioner och deras säkerhet, vilket är av största vikt för att identifiera och prioritera reparations- och underhållsprojekt.
- Utveckling och utredning av konstruktioner för nya miljöåtgärder för att säkerställa positiva miljöeffekter, minimera negativa effekter på driften och alltid upprätthålla en hög dammsäkerhet.