Tillämpning och anpassningsåtgärder
Arbetet med tillämpning av riktlinjerna under de senaste decennierna har ökat kunskapen om hur extrema vattenflöden som kan inträffa vid dammanläggningarna, och har lett fram till ett stort antal åtgärder för att säkerställa förmågan att avbörda det tillrinnande vattnet och klara de högre vattenstånd som kan bli följden av ökade flöden.
Utbyggnaden av den svenska vattenkraften var i stort sett fullbordad på 1980-talet. Då visade det sig att man hade underskattat de mest extrema vattenflödena, som legat till grund för dimensionering av dammar och avbördningsanordningar.
En översyn av beräkningsmetoderna ledde 1990 fram till Flödeskommitténs riktlinjer, som i många fall innebar strängare krav.
Beräkningsmetodiken har kommit att användas inte bara för dimensionering av vattenkraftens och gruvindustrins dammanläggningar, utan har blivit standard vid beräkning av extrema flöden och översvämningar i landet.
En populärvetenskaplig beskrivning av hur det gick till när metodiken för beräkning av extrema flöden utarbetades och hur arbetet med flödes- och klimatanpassning utvecklats i landet ges i boken: Från Noppikoski till Slussen.
De stora reglerade älvarna är komplexa system med många dammar i följd som påverkar varandra. Såväl beräkning och hantering av flöden som ombyggnadsåtgärder kräver samverkan mellan flera intressenter, eftersom uppströms liggande dammar påverkar tillrinningen till nedanförliggande dammar.
Under senare år har dammägare låtit utföra förnyade flödesdimensioneringsberäkningar med nyare modellgenerationer, och även känslighetsanalyser för klimatförändringar har tillkommit i stor utsträckning.
För vissa anläggningar visar de nya resultaten på högre dimensionerande flöden och nivåer. För närvarande pågår planering eller åtgärder för att öka säkerhetsmarginalerna vid extrema och mycket extrema flöden för några tiotal av vattenkraftindustrins dammanläggningar.
Osäkerheter om hur klimatet förändras föranleder att flexibilitet och marginaler skapas där så är rimligt.
Riktlinjerna tillämpas även inom gruvindustrin. Åtgärder för att kunna hantera extrema flöden genomförs återkommande vid aktiva sandmagasin till följd av påbyggnad av dammarna för att möte ökande deponeringsbehov.
Översyn av dimensionerande flöde och behovet av anpassningsåtgärder görs minst vid varje tillståndsprövning, vilket innebär ca vart 10:e år.