Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Larmning och varning vid dammhaveri

Svenska kraftnät har i samverkan med berörda aktörer utvecklat enhetliga rutiner för larmning, varning och information vid dammhaverier för de stora reglerade älvarna. Rutinerna har införts hos SOS Alarm.

Dammägare behöver snabbt och effektivt kunna larma berörda samhällsaktörer vid dammhaverier som skulle kunna orsaka allvarliga skador och störningar med stor geografisk spridning.

Det är också viktigt att den allmänhet som kan vara i fara vid ett dammhaveri snabbt och effektivt kan varnas. Målet med de nationella larm- och varningsrutinerna är att möjliggöra det. Rutinerna är också ett stöd för berörda aktörers beredskapsplanering.

Svenska kraftnät har under 2024 ändrat i tidigare version av de nationella rutinerna för larmning och varning på grund den nya lagen (2023:407) om viktigt meddelande till allmänheten och den nya förordningen (2023:579) om viktigt meddelande till allmänheten som började gälla 1 januari 2024.

Att varna allmänheten

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. SOS Alarm och Sveriges Radio ansvarar för att varning och information till allmänheten ska fungera snabbt och effektivt.

SOS Alarm förmedlar Viktigt meddelande till Allmänheten (VMA) via sms till mobiltelefon och i vissa fall via talmeddelande till fasta telefoner. VMA-meddelandet läses upp i Sveriges Radios samtliga kanaler. VMA utgår även via TV och varningssirener.

För att snabbt och effektivt kunna varna allmänheten vid dammhaveri eller risk för dammhaveri har fördefinierade varningsområden skapats och lagts in i SOS Alarms system för dammanläggningar och gäller för dammar i säkerhetsklass A, B och C. Systemet är ett komplement till andra varningskanaler.

Den 1 januari 2024 trädde lagen (2023:407) om viktigt meddelande till allmänheten samt förordningen (2023:579) om viktigt meddelande till allmänheten i kraft. Den nya lagstiftningen förtydligar roller och ansvar när ett VMA begärs.

Regeringen och vissa myndigheter får rätt att begära sändning av VMA. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får dessutom rätt att föreskriva eller besluta om vilka andra aktörer som ska ha rätt att begära sändning av VMA. 

Den nya lagen och förordningen innebär att de dammägare som tidigare haft rätt att begära sändning av VMA enligt bestämmelserna om farlig verksamhet i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, nu inte längre har den rätten om inte MSB har fattat beslut om det.

Lagen (2023:407) om viktigt meddelande till allmänheten på Sveriges riksdags webbplats

Förordningen (2023:579) om viktigt meddelande till allmänheten Sveriges riksdags webbplats

För mer information, kontakta: dammsakerhet@svk.se.

Provlarmningar

Provlarmningar genomförs två gånger om året för att testa larmrutinerna. Svenska kraftnät har tillsatt en styrgrupp för larmning och varning vid dammhaverier.

Styrgruppens roll är att se över och vid behov utveckla rutinerna samt att planera och följa upp provlarm. I styrgruppen deltar representanter från vattenkraftindustrin, länsstyrelser, MSB, SOS Alarm, Sveriges Radio, kommuner och räddningstjänst.

Ytterligare information om Viktigt Meddelande till Allmänheten finns på SOS alarms webbplats.

Läs mer

Energiforskrapporten ”Att varna allmänheten vid dammhaveri” redogör för utvecklingen inom området under senare år och beskriver nuläge samt utvecklingsbehov.

Rapporten är ett resultat av ett utvecklingsprojekt inom Energiforsks dammsäkerhetstekniska utvecklingsprogram med medverkan från ett antal vattenkraftföretag och Svenska kraftnät.

Rapporten "Att varna allmänheten vid dammhaveri" (Energiforsk) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Ett system för att informera och varna allmänheten med talade meddelanden från en högtalare placerad vid en dammanläggning testades och utvärderades i ett Energiforskprojekt 2020-2021. Läs rapporten:

Energiforsks rapport: Varning till allmänheten med elektroakustiska ljudsändare (.pdf) Öppnas i nytt fönster