Vad händer med stamnätet när det åskar?
Åska är den vanligaste orsaken till störningar i stamnätet, men bara för att det åskar innebär det inte per automatik att det blir störningar. I våra anläggningar finns automatiska skydd som snabbt hanterar fel vid blixtnedslag i ledningar. En del blixtar slår också bara mellan molnen och inte ner mot marken.
Enligt SMHI åskar det i genomsnitt 5-20 dagar om året i Sverige. Oftast åskar det på sommareftermiddagar i stora bymoln som byggts upp genom soluppvärmningen under dagen. En annan slags åska uppstår när fronter med kall luft möter varm. När spänningsskillnaden blir tillräckligt stor mellan mark och moln sker en urladdning. Urladdningar sker också inom moln och mellan olika moln.
När det åskar kan det ibland bli strömavbrott. Det beror oftare på störningar i region- och lokalnäten, än på störningar i stamnätet.
Vad händer när blixten slår ner i ledningen?
Vid ett blixtnedslag i ledningen blir det en stor överspänning vilket kan leda till ett överslag, alltså en ljusbåge mellan ledning och jord. Det innebär enkelt uttryckt att luften leder elektrisk ström mellan ledningen och jordad del.
När blixten slår ner i ledningen reagerar så kallade reläskydd som finns i stationerna och ledningen som är drabbad kopplas ifrån. Reläskydden finns för att minimera fara för personer och skador på vår utrustning. Felen kopplas normalt bort på mindre än hundra millisekunder. Ledningen kopplas sedan till igen automatiskt, eftersom cirka nio av tio fel på ledningarna är övergående.
I stort sett hela stamnätet för el är maskat, det vill säga att det finns alternativa vägar, andra ledningar, för elen. Det innebär att ett ledningsfel nästan aldrig innebär något strömavbrott men kunder med känslig utrustning kan märka störningen i form av en spänningsdipp.
Analys ger information om felet
Om felet finns kvar kopplas ledningen ifrån igen. Alla störningar i vårt nät analyseras av så kallade analysvakter. Deras jobb innebär att utreda vad störningen beror på och räkna fram var felet finns samt om felet behöver undersökas ytterligare.
De flesta analyser kan göras på kontoret med hjälp av data som hämtas digitalt via utrustning som sitter i våra stationer. Varje störning ger oss en möjlighet att se att vår utrustning fungerar som den ska och har rätt inställningar. I de fall vi har äldre utrustning skickar vi ut en entreprenör som hämtar information på plats i stationen.
Är det farligt att stå i en ledningsgata när det åskar?
Det är aldrig bra att stå vid höga punkter när det åskar, som höga träd och stolpar. Om du befinner dig i en skog rekommenderas du att leta reda på en plats där träden står glest och huka dig ner.