Öresundsverket i Malmö blir kvar
Svenska kraftnät har som elberedskapsmyndighet beslutat om att Öresundsverket ska återställas för att stå i beredskap för ödrift senast år 2025. Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde och att Malmö som är Sveriges tredje största stad måste ha en lokal elförsörjning vid kris eller krig.
– Som elberedskapsmyndighet inom elsektorn har vi beslutat att Öresundsverkets ägare ska återställa kraftvärmeverket till förmågor för att kunna köra anläggningen i ö-drift under 5 år från det att anläggningen är återställd, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef Elberedskap, Svenska kraftnät.
I och med beslutet ska Öresundsverket, som har en maxeffekt om 448 MW, kunna startas och hållas i beredskap för ö-drift senast år 2025 och fem år framåt.
– Bakgrunden är det förändrade säkerhetsläget i vårt närområde. Ur ett totalförsvarsperspektiv är det av yttersta vikt att det i Malmö finns reservkraftsmöjligheter som kan förse samhällsviktiga funktioner med el, så kallad ö-drift, för att minska samhällskonsekvenserna om den nationella eller regionala elförsörjningen slås ut, säger Ann-Sofie Fahlgren.
Högst 1106 miljoner i ersättning
Ägaren av kraftvärmeverket, Sydkraft som ingår i energikoncernen Uniper, får ersättning om högst 1106 miljoner kronor för sina kostnader. Dels för att återställa kraftverket som inte har varit i drift sedan 2016. Dels för att upprätthålla förmågan till ö-drift under en femårsperiod. Det innebär att Sydkraft ersätts med ett engångsbelopp på högst 405 miljoner kronor för att återställa och högst 114 miljoner kronor årligen under perioden 2025-2029 för att upprätthålla ö-driften.
– Från den årliga ersättningen ska eventuella intäkter som Sydkraft tillhandahåller från elmarknaderna räknas av. Detta för att undvika att beredskapsmedel snedvrider konkurrensen på elmarknaden, säger Ann-Sofie Fahlgren.
Svenska kraftnäts beslut om att beredskapsåtgärder ska vidtas sker med stöd av elberedskapslagen. Det innebär att elföretag är skyldiga att vidta sådana åtgärder som behövs för att förebygga, motstå och hantera störningar som kan leda till stor påverkan på samhället.
Vad är Ö-drift
Det innebär att med lokal elproduktion försörja ett geografiskt avgränsat område med el, utan koppling till det omkringliggande elnätet, det vill säga som en egen ö. Ö-drift kan användas i krissituationer när ordinarie elförsörjning är utslagen, exempelvis extrema väderhändelser eller mänskligt utlösta händelser såsom driftfel eller sabotage, inklusive cyberattacker, höjd beredskap eller krig. Ö-drift startas även upp när en återuppbyggnad av elnätet kommer att ta lång tid.