Förhandsbesked om el till gröna industriprojekt i Sundsvall/Timrå
Svenska kraftnät lämnar positivt förhandsbesked om utökad kapacitet till omfattande gröna industrietableringar i Sundsvall och Timrå. I ett första skede handlar det om en ökning från dagens 385 MW till 625 MW, och på längre sikt upp till totalt 1500 MW.
Svenska kraftnät bedömer att redan från kommande årsskifte går det att öka uttaget med 240 MW, vilket med råge överstiger förbrukningen i en stad av Uppsalas storlek.
– Detta är ett mycket viktigt besked till de gröna industrietableringarna i Sundsvall och Timrå. Flera av de planerade etableringarna har en hög mognadsgrad och utökade nätanslutningar är tidskritiska om industriprojekten ska följa beslutade tidplaner, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.
Kluster av projekt
Till skillnad från många andra gröna industriprojekt i norra Sverige handlar det om kluster av projekt i Sundsvall och Timrå. Daniel Gustavsson nämner bland annat verksamheter som bioraffinaderi, grafitproduktion till batterier, klimatneutral produktion av konstgödsel och produktion av gröna fartygsbränslen.
På längre sikt uppgår behovet till 1500 MW, vilket motsvarar mer än en fyrdubbling av dagens effektuttagsabonnemanget.
– För att klara en sådan kraftig ökning måste vi bygga nya ledningar, och det är ett arbeta vi har dragit igång. Vi planerar nämligen bygga två nya 400 kV-luftledningar för växelström mellan Nässe i Sollefteå kommun och Vattjom i Sundsvalls kommun. Målet är att vi ska kunna tillhandahålla de 1500 MW år 2033, säger Daniel Gustafsson.
Etappvis tilldelning
Svenska kraftnät undersöker också möjligheten till etappvisa tilldelningar av kapacitet under tidsperioden fram till 2033. Just nu pågår en förstudie om hur villkorade avtal kan användas för att överbrygga kapacitetsbrist på stamnätsnivå. Dagens avtal tillåter alltid ett maximalt uttag av el under årets alla timmar, och det även under de svåraste driftförhållandena. Men med villkorade avtal skulle Svenska kraftnät kunna tillåta högre effekt från stamnätet såvida det inte sker under årets alla timmar.
– Det innebär att kunden måste vara beredd att vi begränsar effekten om driftförhållande kräver det, men fördelen är att tilldelningen av kapacitet under merparten av tiden blir högre, säger Daniel Gustafsson.