Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nätsladdar som sitter i en vägg.

Uppdaterad öppen antagonistisk hotbild för svensk elförsörjning

Svenska kraftnät har tagit fram en uppdaterad version av den öppna antagonistiska hotbilden. Målet med detta är att bidra till att utveckla säkerhets- och beredskapsarbetet inom svensk elförsörjning, genom att dela en öppen och generell hotbild för elförsörjningen som helhet.

Svenska kraftnät delar de svenska underrättelsemyndigheternas bedömning, att hotbilden har blivit både mer allvarlig och mer komplex. Säkerhetspolisen påtalar också att läget kan försämras, och att det krävs beredskap för en sådan utveckling.

Enligt Säkerhetspolisen bedriver främmande makt systematiskt säkerhetshotande verksamhet mot Sverige inom ett stort antal områden, och myndigheten framhåller att Ryssland, Kina och Iran agerar allt mer offensivt för att nå sina mål.

Svenska kraftnät bedömer att de hot som svensk elförsörjning möter i grunden är av samma art idag som för några år sedan. Samtidigt är vissa av dem – som cyberhotet – i ständig förändring och det försämrade säkerhetsläget har gjort att vissa hot är än mer aktuella än tidigare. Dessutom har hotbilden fått större uppmärksamhet efter invasionen av Ukraina, vilket har lett till ökad medvetenhet om de hot som finns samt att större fokus riktas mot säkerhetsarbetet inom elförsörjningen, och vilka åtgärder som krävs för att öka säkerheten inom sektorn.

Varje verksamhet behöver göra en egen analys av hotbilden mot den egna verksamheten och hur den påverkas av exempelvis kriget i Ukraina, det ökade terrorhotet eller Sveriges inträde i Nato. 

En aktörs avsikt kan snabbt förändras, vilket gör att hotbilder är en färskvara. Svenska kraftnät uppmanar därför organisationer verksamma inom elförsörjningen att bevaka uttalanden från myndigheterna inom underrättelseområdet, exempelvis Säkerhetspolisen och FRA.

Verksamhetsutövare inom elförsörjningen bör också vara vaksamma på lägesbilden för sin egen verksamhet. Fokus behöver ligga på vad som utgör vardag, den så kallade normalbilden, och vad som avviker från denna. I det senare fallet bör man överväga att informera Säkerhetspolisen om det rör säkerhetskänslig verksamhet eller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter samt polisanmäla händelsen om den kan utgöra ett brott. Är det en anmälningspliktig händelse ska den anmälas till Säkerhetspolisen. Information och anmälningar till Säkerhetspolisen är avgörande för att Säkerhetspolisen ska kunna upprätthålla och förbättra sin lägesbild gällande hoten mot Sverige, inklusive mot elförsörjningen.

Mer information

Ta del av uppdaterad hotbild