Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uppdaterad roadmap NBM med målsättning att starta mFRR energiaktiveringsmarknad Q1 2025

Under våren har programmet Nordisk balanseringsmodell (Nordic Balancing Model, NBM) gjort flera framsteg. Den nationella kapacitetsmarknaden för mFRR har startat upp i Danmark och ett antal milstolpar i arbetet med den nordisk energiaktiveringsmarknad för mFRR (manual frequency restoration reserves energy activation market, mFRR EAM) har uppnåtts.

Risk för förseningar av mFRR EAM

Som tidigare kommunicerats finns en risk för förseningar vid implementeringen av mFRR EAM. Detta skulle medföra att de nordiska systemansvariga (Transmission System Operators, TSO) ansluter efter den lagliga tidsfristen för MARI och PICASSO, samt äventyra övergången för de nordiska systemansvariga till 15 minuters tidsupplösning under första kvartalet (Q1) 2025.

mFRR EAM det bästa tillvägagångssättet

NBM-programmet har tittat på åtgärder för att mildra förseningarna. Baserat på detta har de systemansvariga kommit överens om att intensifiera implementeringen av mFRR EAM i Norden. En plan har tagits fram för att snabba på utvecklingstakten samt för att minska arbetets omfång.

Målsättningen är att implementera automatisk mFRR EAM senast första kvartalet 2025 vilket möjliggör start av 15 minuters tidsupplösning. Introduktionen av 15 minuters intradagmarknad kommer därmed koordineras med övergången till 15 minuter på dagen före-marknaden.

Anslutning till MARI och PICASSO bortom lagliga tidsfrister

De nordiska systemansvariga ser inte att det kommer att vara möjligt att ansluta till MARI (den europeiska plattformen för mFRR-utbyte) förrän efter starten av 15 minuter under Q1 2025. Detta kommer flytta den nordiska anslutningen bortom den lagliga anslutningstiden under andra kvartalet 2024. 

Gällande PICASSO (den europeiska plattformen för aFRR-utbyte) förutses en stegvis anslutning för Finland och Danmark under 2024. Sveriges och Norges tidpunkt för anslutning till PICASSO är i nuläget inte klar.

Webbinarium för intressenter 14 september

NBM-programmet kommer fortsätta att utvärdera detaljerna i den uppdaterade roadmapen. Slutsatserna kommer presenteras i ett webbinarium för intressenter i mitten på september.

Läs nyheten på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM

Kontakt

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta Malin Wester, biträdande programledare: malin.wester@svk.se.