Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nordisk metod för dimensionering av FRR godkänd

De nordiska tillsynsmyndigheterna har godkänt en gemensam metod för dimensionering av stödtjänsterna FRR (mFRR och aFRR).

Europeiskt regelverk kräver att Svenska kraftnät säkerställer att det finns tillräckligt med FRR-kapacitet tillgänglig i svenska elområden när behov uppstår. I projektet Dimensionering av FRR har ett antal regler och principer för detta tagits fram som sedan inkluderats i en gemensam nordisk metod. I april godkändes metoden av de nordiska tillståndsmyndigheterna (Energimarknadsinspektionen i Sverige).

– Med ett nytt sätt att balansera kraftsystemet kommer nya krav på hur vi ska dimensionera behovet. Metoden som vi tagit fram får full effekt när vi är uppkopplade till de europeiska handelsplattformarna MARI och PICASSO, säger Per Lantorp, senior projektledare på Svenska kraftnät.

Dimensionering av FRR är en komplex process som görs med olika tidsperspektiv. EU-förordningar kräver att detta görs åtminstone en gång per år. Resultatet från dimensioneringen är volymbehov per budområde - den volym aFRR och mFRR som behöver finnas tillgänglig för att hålla kraftsystemet i balans.

Nu har ett nytt nordiskt projekt som kan ses som en fortsättning startat. Det tittar på hur prognoser kan användas för att förbättra dimensioneringen, så kallad dynamisk dimensionering, och dimensionering närmare drifttimmen.

Kontakt

Har du frågor angående FRR dimensionering, kontakta Per Lantorp, per.lantorp@svk.se

Läs mer: Artikel 157.1 Dimensioneringsregler för frekvensåterställningsreserver | Svenska kraftnät (svk.se)