Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kompensationsmodell vid aktivering av efterfrågeflexibilitet

Den 6 juli 2023 fick Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram en kompensationsmodell för kostnader för elleverantörer vid aktivering av efterfrågeflexibilitet (KN2023/03647). Nu har slutrapporten överlämnats till regeringen.

Svenska kraftnäts återredovisning gällande förslag på kompensationsmodell innefattar såväl möjliga modeller för oberoende aggregering som utformning av själva ersättningen.

–En av Svenska kraftnäts utgångspunkter är att bidra till samhällsekonomiskt effektiva elmarknader och en effektiv marknad förutsätter att aktörer bär de kostnader som de orsakar, säger Magnus Brolin, Elmarknadsstrateg.

Kompensation till elleverantörer för kostnader vid aktivering av efterfrågeflexibilitet är en komplex fråga. Svenska kraftnät anser därför att modell och kompensation regelbundet bör ses över för att kunna justeras när mer erfarenheter finns att tillgå.

Aktören bör få möjlighet att välja modell

Svenska kraftnät rekommenderar att det ska finnas en viss möjlighet för aktörerna att välja mellan olika modeller för oberoende aggregering. I rapporten föreslås ett val mellan modellerna som vi valt att kalla ”flera leveranspunkter” och ”korrigerad faktura”. Även möjligheten till bilaterala avtal mellan aktörerna bör behållas.

Spotpriset rekommenderas som kompensationspris då det är transparent och relativt enkelt att följa upp. Flexibilitetsleveransens energivolym obalansjusteras hos de aktörer som innehar balansansvaret för elleverantören i leveranspunkter respektive flexibilitetsleveransen.

Införandet förutsätter ett centralt informationssystem

Svenska kraftnät anser att det behövs ett centralt informationssystem för att administrera den information som ligger till grund för kompensationen. Under en övergångsperiod, fram till dess att ett centralt informationssystem finns på plats, kan flexibilitet på marknaden möjliggöras med hjälp av modellen ”flera leveranspunkter”, vilket innebär att interna nät öppnas upp för flexibilitet.

Nya krav bakom behov av kompensationsmodell

Grunden till regeringsuppdraget bottnar i nya krav i elmarknadsdirektivet som syftar till att främja mer flexibilitet i elsystemet. I praktiken betyder det att andra aktörer än elleverantören ska kunna komma överens med en kund om att styra delar av kundens förbrukning och handla med den flexibiliteten på marknaderna, oberoende av elleverantören. Det kan till exempel handla om kundens elbil eller värmepump.

Idag är slutkundens elleverantör länk mellan slutkunden och elmarknaden. Med denna förändring kan fler aktörer utgöra länken mellan slutkund och marknad. Detta skapar förutsättningar för mer flexibilitet på marknaderna.

Samtidigt ökar komplexiteten i och med nya relationer mellan marknadsaktörer. Det rör sig om nya flöden för utbyte av information och finansiella överföringar. I tillägg behöver flexibilitetsvolymerna mätas och verifieras. Svenska kraftnäts förslag till kompensationsmodell baseras på att detta görs så korrekt som möjligt för att undvika snedvridning mellan aktörer på marknaden.

Mer information

Delrapport 1 – Kompensationsmodell aggregeringstjänster (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Delrapport 2 - Kompensationsmodell aggregeringstjänster (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Uppdrag att ta fram en kompensationsmodell för kostnader för elleverantörer vid aktivering av efterfrågeflexibilitet (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät om återredovisningen, vänligen mejla kompensationsmodell@svk.se.