Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förenklad förkvalificeringsprocess införs sommaren 2024

Svenska kraftnät har under våren konstaterat ett bristande utbud på nedreglering, och sommaren innebär sannolikt fortsatta utmaningar. Under sommaren 2024 kommer därför en förenklad förkvalificeringsprocess för mFRR-ned erbjudas. Syftet är både att öka utbudet kortsiktigt och att öka andel förkvalificerade resurser långsiktigt.

Under sommaren är elförbrukningen i Sverige lägre och därmed är det färre produktionsanläggningar som är i drift och som därmed kan styras ner. Ett lågt utbud på balanseringsresurser kan innebära svårigheter att balansera elsystemet i realtid och därmed risk för försämrad driftsäkerhet samtidigt som kostnaderna riskerar bli höga.

Den förenklade processen innebär enklare krav på tester och dokumentation. Den förenklade förkvalificeringen medger deltagande på marknaden fram till 1 oktober 2024. Sista datum för att ansöka om förenklad förkvalificering är 1 augusti 2024. En aktör som ansöker om förenklad förkvalificering ska ha avsikt att under perioden ansöka om fullständig förkvalificering.

Tidigare har undantag för förkvalificering tillåtits under en period. Från och med 22 juli 2024 tillåts inga undantag/anstånd. Finns inte godkänd förkvalificering (förenklad eller fullständig) vid detta datum, får inte budgivning fortsätta.

Svenska kraftnät påminner också om att det fram till 3 december pågår en frysperiod för nya IT-applikationer och att det därför krävs att nya och befintliga aktörer använder sig av IT-applikationer som redan hanterats av Svenska kraftnät.

Mer information

Samlad information om stödtjänster och hur man blir leverantör: Bidra med reserver

Information om volymbehov: Behov av reserver idag och i framtiden

Information om förkvalificering och tekniska krav

Information om mFRR EAM och frysperioden: Frysperiod för nya IT-applikationer på mFR

Kontakt

Vid frågor, välkommen att kontakta oss via e-post: mfrr@svk.se