Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Transmissionsnätstariff och avgift till balansansvariga parter 2024

Idag har Svenska kraftnäts styrelse fastställt nivån för nästa års transmissionsnätstariff samt avgift till balansansvariga parter. De nya nivåerna införs från den 1 januari 2024 och är efter de senaste extremåren med höga elpriser (2022) och reducering av energiavgiften (2023) nu tillbaks på mer normala nivåer samt i linje med vad som tidigare har kommunicerats.

Transmissionstariffen består av en effektavgift och en energiavgift. Effektavgiften täcker kostnader för drift, underhåll, avskrivningar och kapitalkostnader för transmissionsnätet. Energiavgiften täcker kostnaderna för överföringsförluster i transmissionsnätet.

Effektavgiften för 2024 blir oförändrad sett till kundkollektivet som helhet genom att Svenska kraftnät nyttjar flaskhalsinkomster (tidigare benämnt kapacitetsavgifter) för att reducera effektavgiften.

Energiavgiften består av två delar, aktuell marginalförlustkoefficient och förlustelpris. Förlustelpriset är det faktiska priset på elbörsens dagen-före-handel per timme i respektive elområde med ett riskpåslag.

För år 2024 höjs marginalförlustkoefficienterna i genomsnitt med cirka 6 procent vilket förklaras av ökade överföringsförluster orsakade av ändrade flöden i transmissionsnätet. Riskpåslaget höjs till 13 kr/MWh vilket förklaras av ökade obalanskostnader.

Svenska kraftnäts styrelse beslutade även om avgift för balansansvariga parter enligt nedan:

  • Grundavgift: 1,60 (1,20) euro per MWh.
  • Obalansavgift: 1,15 (1,15) euro per MWh.
  • Veckoavgift: 30 (30) euro per vecka.

Grundavgiften höjs från 1,20 euro per MWh till 1,60 euro per MWh vilket motsvarar en höjning med cirka 33 procent, vilket är i linje med den avgiftsutveckling som tidigare har kommunicerats. Övriga avgifter lämnas oförändrade.

Information om transmissionsnätstariffen

Information om avgift för balansansvariga parter (.aspx) Öppnas i nytt fönster

Kontakt

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnäts presstjänst, telefon: 010-475 80 10 eller via e-post: press@svk.se.